Meskalin.cz/Fórum/Jak můžu ochránit své kaktusy před stresujícími změnami počasí?

Jak můžu ochránit své kaktusy před stresujícími změnami počasí?

Mám doma pár kaktusů a hodně mě zajímá, jak je co nejlépe ochránit před těmi nečekanými změnami počasí, které poslední dobou zažíváme. Co se týče teploty, obávám se, že když teď v létě náhle spadne teplota nebo začne pršet, můžou být ohrožené. Jak to udělat, aby se nezničily? Zkoušel jsem je přesouvat na místo se stínem, ale nevím, jestli je to dostačující. Jaké jsou vlastně nejlepší podmínky pro růst kaktusů během těchto extrémních povětrnostních podmínek? A co třeba vítr? Našla jsem pár informací o tom, že silný vítr může poškodit jejich jemné trny. Měli byste nějaké tipy na ochranu před tím? Hodně lidí říká, že mulčování nebo použití speciálních krytů může pomoct, ale mám strach, že bych je tím mohl spíš uškodit než chránit. Jaké máte zkušenosti s ochranou kaktusů během letních bouřek nebo prudkého slunce? Myslíte si, že je dobré používat nějaké přírodní prostředky nebo chemické produkty pro posílení rostlin? Děkuju všem za odpovědi!

155 slov
1.6 minut čtení
10. 1. 2025
Zdeňka Novotná
Zdeňka Novotná

Ochrana kaktusů je fakt důležitá, zvlášť teď, když počasí blbne. Když hrozí prudký déšť nebo náhlé ochlazení, je dobrý je přenést na místo, kde nebudou v přímém kontaktu s deštěm. Třeba pod nějakou střechu nebo do garáže, pokud máš možnost. Příliš stínu ale taky není ideální, kaktusy potřebujou světlo. Jinak vítr je problém, zvlášť pokud máš kaktusy s delšími trny – může je to poškodit. Takže je dobrý je opřít o něco stabilního nebo přikrýt nějakým lehkým plátnem během silného větru.

Mulčování může být fajn, pokud zvolíš ten správnej materiál, ale dej pozor, aby se ti tam nedělaly plísně. Někdo říká, že přírodní prostředky jako čaj z kopřiv můžou pomoct posílit kaktusy, ale chemii bych vynechal. Hlavně je nezapomínej zalévat – kaktusy sice zvládaj sucho, ale v extrémních podmínkách se jim může dařit špatně.

Takže prostě sleduj počasí a buď připravený! Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
17. 1. 2025
Šárka Kučerová
Šárka Kučerová

Ochrana kaktusů před počasím je dost důležitá, obzvlášť když se počasí tak šíleně mění. Co se týče teploty, já je vždycky v létě přesunu do stínu, když vidím, že hrozí bouřka nebo velký vítr. Taky je dobrý je mít na místě, kde nejsou moc vystavený přímým slunečním paprskům, aby se nespálily. Pokud hodně prší, tak se snažím zajistit odvodnění, aby nestály ve vodě a neuhnívaly. Vítr může být dost silný, takže když vím, že má být hodně špatně, tak je radši dám do krabice nebo někam, kde jsou chráněný. Co se týče mulčování, tak s tím opatrně – může to pomoct udržet vlhkost, ale taky to může zadržovat vodu kolem kořenů, což není ideální. Rozhodně bych nezkoušel žádný chemický přípravky. Spíš se zaměř na přírodní věci jako třeba hnojiva na bázi kompostu. Snažím se nechat kaktusy co nejvíc v klidu a pokud možno je nenarušovat. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
15. 1. 2025
Jarmila Kočová
Jarmila Kočová
Podobné otázky