Meskalin.cz/Fórum/Kolik hodin světla potřebují kaktusy a sukulenty denně?

Kolik hodin světla potřebují kaktusy a sukulenty denně?

Zajímalo by mě, kolik hodin světla je ideálních pro kaktusy a sukulenty, když je pěstujeme doma. Mám doma několik různých druhů a každý z nich vypadá trochu jinak. Některé jsou menší, jiné větší, a tak se bojím, že by mohly mít různé nároky na světlo. Chtěl bych se také zeptat, jestli je lepší mít je na okně, kde je přímé slunce, nebo jestli jim stačí i méně intenzivní světlo z okna na severní straně. Zkoušel jsem je dát na různé místa v bytě, ale nevím si rady, jestli to dělám správně nebo ne. Můžete mi poradit, jak poznám, že mají dostatek světla? A co když už vypadá, že by měly být spokojené? Jaké jsou příznaky toho, že dostávají příliš málo nebo naopak moc světla? No a ještě by mě zajímalo, jestli se to liší podle ročního období. Mám pocit, že v zimě by mohly potřebovat jiný režim než v létě. Budu vděčný za všechny tipy a zkušenosti, které máte! Děkuju moc!

161 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2023
Andrea Hamplová
Andrea Hamplová

Takže, kaktusy a sukulenty většinou potřebují zhruba 10-14 hodin světla denně. Přímé slunce je pro ně ideální, takže okno na jih je super. Na severní straně to asi nebude úplně ono, tam budou mít méně světla a můžou začít strádat. Pokud vidíš, že jsou kaktusy narostlé do výšky a mají dlouhé stonky, tak pravděpodobně nemají dostatek světla. Naopak, když jsou dehydrované nebo mají spálené špičky, dostávají moc slunce. V zimě bys měl být opatrnější, protože den je kratší, takže je lepší omezit zavlažování a pokud můžeš, doplnit umělé osvětlení. Zkus to postupně ladit podle toho, jak reagují. Drž se základních pravidel a mělo by to být v pohodě.

108 slov
1.1 minut čtení
24. 11. 2024
Jindřiška Kopalová
Jindřiška Kopalová

Kaktusy a sukulenty většinou potřebují hodně světla, ideálně tak 12-14 hodin denně. Některé druhy zvládnou i víc, ale většina se spokojí s tímhle rozmezím. Co se týče umístění, okno na jih je nejlepší, protože dostanou přímé slunce. Severní strana může být málo, tam by mohly chřadnout. Zkus je dát na sluníčko a sleduj, jak reagují. Pokud mají bílé nebo žluté skvrny, tak možná dostávají moc světla. Naopak, pokud jsou prodloužené a vyhledávají světlo, tak to znamená, že jim chybí. V zimě je lepší je chránit před mrazem a dávat jim zhruba 8-10 hodin světla, třeba s umělým osvětlením, pokud je to nutný. Každopádně sleduj, jak vypadají a podle toho upravuj podmínky.

111 slov
1.1 minut čtení
19. 9. 2023
Soňa Havlíková
Soňa Havlíková