Meskalin.cz/Fórum/Jak často a kolik vody zalévat kaktusy?

Jak často a kolik vody zalévat kaktusy?

Když jsem poprvé začal pěstovat kaktusy, měl jsem spoustu otázek ohledně jejich zalévání. Teď, když mám doma pár různých druhů, stále nevím, jak často je správné je zalévat. Mám jim dávat vodu každý týden, nebo je lepší zalévat je méně často? Jaký je vlastně rozdíl mezi různými druhy kaktusů a jejich potřebami na vodu? Někdy mám pocit, že se mi zdá, že některé kaktusy vypadají, jako by potřebovaly víc vody, zatímco jiné skoro nikdy nejeví známky dehydratace. Existují nějaká konkrétní pravidla nebo tipy, které bych měl dodržovat? Mám se řídit sezónností nebo tím, jak vypadá půda? Jak zjistím, kdy mají kaktusy dostatek vody a kdy už je to příliš? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a co jim fungovalo. Jaké množství vody obvykle používáte a jakým způsobem ji aplikujete? Zajímalo by mě, jak moc se liší péče o kaktusy v létě a v zimě. Zkrátka, co byste mi doporučili ohledně zalévání kaktusů?

152 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2023
Dana Jelínková
Dana Jelínková

Zalévání kaktusů je fakt ošemetný. Obecně platí, že míň je víc, takže zalévat je každý týden není moc rozumný. V létě, když jsou aktivní, tak je dobrý je zalít jednou za 2-4 týdny, ale záleží na druhu a na tom, jak horko je. Zimní spánek znamená, že vodu skoro vůbec nepotřebují. Vždycky zkontroluj půdu – když je suchá do hloubky, tak můžeš zalít. A pozor na přelití! To je smrt pro kaktusy. Pokud začnou žloutnout nebo měknout, asi jsi to přehnal. Nejlepší je zalévat ráno a pořádně, aby voda protekla až k kořenům. Každopádně se snaž najít rovnováhu a dodržovat specifika jednotlivých druhů, protože každej kaktus může mít jiný nároky.

110 slov
1.1 minut čtení
20. 2. 2024
Helena Vorlová
Helena Vorlová

Zalévat kaktusy není zase tak složitý, ale fakt záleží na druhu a ročním období. V létě, kdy mají vegetační období, můžeš zálivku zpevnit tak co dva až tři týdny, ale rozhodně ne vodou každý týden. Třeba kaktusy z pouště jako Echinocactus potřebují víc vody než ty malé, co se dají pořídit v květináčích.

Klíč je v tom, abys čekal, až je půda úplně suchá. Zasáhl jsem to špatně a pár kaktusů jsem utopil, protože mi přišlo, že jsou "žhaví" a potřebují vodu. V zimě se zalévání skoro zastaví, protože kaktusy spí – tam stačí jednou za měsíc nebo i méně.

Pokud začneš vidět znaky dehydratace, jako shrbení nebo změnu barvy, můžeš přidat trošku více vody, ale opatrně. Množství vody jde většinou tak na "prolití"; prostě vodu nalít a nechat ji protéct skrz dno květináče. Pozor na podmokrý substrát! Takže jo, sleduj půdu a podle toho přizpůsobuj zálivku. Drž se toho a kaktusy vám poděkují!

155 slov
1.6 minut čtení
13. 3. 2024
Václav Vrba
Václav Vrba