Meskalin.cz/Fórum/Jak správně pěstovat plumbago doma?

Jak správně pěstovat plumbago doma?

Nedávno jsem si zamiloval plumbago a přemýšlím, jak ho pěstovat doma. Mám nějaké základní znalosti o rostlinách, ale tohle je pro mě novinka. Chci, aby mi plumbago krásně kvetlo a vypadalo zdravě. Jakou půdu bych měl použít? Viděl jsem, že někteří lidé doporučují směs pro kaktusy, ale nevím, jestli to je to pravé. Co hnojivo? Jak často bych měl hnojit? A jakou intenzitu světla plumbago potřebuje? Mám okno na jih, ale nejsem si jistý, jestli je to pro něj ideální místo nebo jestli mu spíš nebude moc horko. Měl by být venku na balkóně v létě nebo je lepší ho mít uvnitř? A co zálivka? Kolik vody potřebuje a jak poznám, že je potřeba zalít? Viděl jsem, že někdo říkal něco o tom, že se nemá nechat zeminu úplně vyschnout, ale zase nechci, aby měla kořeny ve vodě. Taky mě zajímá, jak na zimu – mám ho přestěhovat dovnitř a pokud ano, kde mu bude nejlépe? Navíc by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s rozmnožováním plumbaga – z řízků nebo semínek? A co škůdci? Jaké problémy bych mohl očekávat a jak se jich zbavit? Myslím, že je to nádherná rostlina a chtěl bych se o ni postarat co nejlépe. Děkuji za každou radu!

204 slov
2 minut čtení
25. 4. 2023
Jiří Šindelář
Jiří Šindelář

Plumbago je opravdu krásná rostlina, tak tady je pár tipů, jak na to. Co se týče půdy, směs pro kaktusy může být fajn, protože potřebuje dobrou drenáž. Klidně ji můžeš smíchat s trochou kompostu pro živiny. Hnojit doporučuji jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Na světlo je nejlepší ji mít na jihovýchodním okně, ale dej pozor na přímé slunce – v létě může být moc horko. Venku na balkóně? Určitě jo, ale nezapomeň ji chránit před silným větrem a deštěm.

Co se týče zálivky, zalívej ji, když je vrchní půda suchá na dotek, ale fakt nenechávej ji úplně vyschnout. Kořeny ve vodě rozhodně nechce. Na zimu je lepší ji přestěhovat dovnitř, ideálně na chladnější místo s dostatkem světla.

Rozmnožování z řízků je fajn způsob, prostě vezmi zdravý řízek a dej ho do vody nebo do substrátu. A co se škůdců týče? Měřítka a svilušky občas útočí, ale stačí je omýt mýdlovou vodou nebo použít neemový olej.

Hlavně ji nezapomeň pravidelně kontrolovat a buď trpělivý. Uvidíš, že tě odmění nádhernými květy!

172 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2024
Michaela Janečková
Michaela Janečková

Plumbago je fakt krásná rostlina, tak rád ti pomůžu. Pro pěstování doma je nejlepší použít dobrou směs zeminy, ideálně něco lehkého a propustného. Ta směs na kaktusy může fungovat, ale doporučuji spíš něco s přídavkem perlitu nebo písku, aby se zamezilo přemokření. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. A co se světla týká, plumbago miluje sluníčko, tak ji klidně dej na to jižní okno. Bacha na to, aby neměla přímo na sklo, může být horko. V létě ji klidně dej ven na balkón, ale v noci ji raději vem zpátky, pokud jsou chladné noci.

Zálivka je důležitá - zemina by měla být vlhká, ale ne mokrá. Zkus ji zalévat, když vrchní vrstva půdy uschne. Pokud listy začnou žloutnout, možná ji přeléváš. Na zimu bys měl plumbago přestěhovat dovnitř, ideálně na světlé místo s nižší teplotou. K rozmnožování - řízky fungují skvěle, stačí je vzít z vrcholových částí a dát do vody nebo do substrátu. A ke škůdcům - sleduj mšice a pavoučky. Když je najdeš, stačí je umýt vodou nebo použít insekticid.

Tak snad ti to trochu pomůže! Plumbago je super a určitě ti to půjde.

193 slov
1.9 minut čtení
30. 1. 2024
Bohumil Smola
Bohumil Smola