Jak správně pěstovat plumbago doma?
Nedávno jsem si zamiloval plumbago a přemýšlím, jak ho pěstovat doma. Mám nějaké základní znalosti o rostlinách, ale tohle je pro mě novinka. Chci, aby mi plumbago krásně kvetlo a vypadalo zdravě. Jakou půdu bych měl použít? Viděl jsem, že někteří lidé doporučují směs pro kaktusy, ale nevím, jestli to je to pravé. Co hnojivo? Jak často bych měl hnojit? A jakou intenzitu světla plumbago potřebuje? Mám okno na jih, ale nejsem si jistý, jestli je to pro něj ideální místo nebo jestli mu spíš nebude moc horko. Měl by být venku na balkóně v létě nebo je lepší ho mít uvnitř? A co zálivka? Kolik vody potřebuje a jak poznám, že je potřeba zalít? Viděl jsem, že někdo říkal něco o tom, že se nemá nechat zeminu úplně vyschnout, ale zase nechci, aby měla kořeny ve vodě. Taky mě zajímá, jak na zimu – mám ho přestěhovat dovnitř a pokud ano, kde mu bude nejlépe? Navíc by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s rozmnožováním plumbaga – z řízků nebo semínek? A co škůdci? Jaké problémy bych mohl očekávat a jak se jich zbavit? Myslím, že je to nádherná rostlina a chtěl bych se o ni postarat co nejlépe. Děkuji za každou radu!