Meskalin.cz/Fórum/Jak moc slunce potřebují moje kaktusy?

Jak moc slunce potřebují moje kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma pár kaktusů, které se mi podařilo uchovat při životě už nějakou dobu, ale teď řeším dilema ohledně jejich umístění a slunečního svitu. Jak moc slunce vlastně tyhle exotické rostlinky potřebují? Slyšel jsem, že některé kaktusy zvládnou i přímé slunce, zatímco jiné raději ocení jen rozptýlené světlo. Jak je to tedy s těmi, co jsem si pořídil? Ty moje byly na balkoně a zdá se, že se jim to tam líbí, ale co když je to moc? Nebo naopak málo? Jak poznám, že mají dostatek světla? Zatím se mi zdají v pohodě, ale občas mi připadá, že by mohly být zelenější nebo víc kvést. A co se týče zalévání – má vliv na to, kolik slunce dostávají? Pokud je dám na místo s větším slunečním svitem, musím třeba více častěji zalévat? Chtěl bych se zeptat také na to, jestli je lepší je pěstovat uvnitř nebo venku. Mám strach, že když je dám ven do plného slunce, spálí se mi. Tak jaký je váš názor a zkušenosti s tímto tématem? Vím, že každá rostlina je jiná, ale chtěl bych vědět, co si o tom myslíte vy a jaké máte tipy nebo rady. Díky moc!

200 slov
2 minut čtení
8. 1. 2021
Jan Mareš
Jan Mareš

Ahoj, no tak to je fakt dobrá otázka. Kaktusy většinou milujou slunce, ale záleží na druhu. Některé snesou klidně i přímé slunce po celý den, jiné potřebují spíš rozptýlený světlo. Když se ti zdá, že tvoje kaktusy jsou málo zelené nebo nechtějí kvést, možná by chtěly víc světla. Ale pozor, pokud je dáváš ven, začni pomalu, aby se nespálily. Můžeš je třeba na pár dní dávat do stínu a pak postupně zvyšovat expozici slunci.

Co se týká zalévání, jo, když mají víc slunce, tak si víc vyschnou a chtějí častěji zalít. Ale zase pozor na přelití, to kaktusy fakt nemají rády. Pokud je máš uvnitř, dej je co nejblíž oknu, ideálně na jih nebo západ. Venku určitě sleduj počasí, v létě to může být brutální. Takže zkrátka experimentuj a sleduj je, podle toho jak reagujou se dá dost dobře odhadnout co potřebujou.

141 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2024
Barbora Hájková
Barbora Hájková

Kaktusy obecně milujou slunce, ale záleží na druhu. Některé to snesou i v plném slunci, jiným stačí rozptýlené světlo. Když máš kaktusy venku na balkoně a vypadají zdravě, asi jim to svědčí. Kdyby však začaly ztrácet barvu nebo se zkroutily, možná bys měl zkusit stín. Zelenější barva znamená, že mají dostatek světla, ale pokud moc kvetou, tak to může znamenat, že mají málo. Co se týče zalévání – jo, čím víc slunce, tím víc vody potřebujou. Ale opatrně s tím, abys je nepřelil. Venku mají výhodu přirozeného světla, ale dej pozor na přehřívání a spálení. Pokud se bojíš o spálení, začni s menším množstvím slunce a postupně zvyšuj. Ať se daří!

111 slov
1.1 minut čtení
24. 11. 2024
Emil Jiránek
Emil Jiránek