Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat vzácné kaktusy, když je pěstuju ze semínek?

Jak často zalévat vzácné kaktusy, když je pěstuju ze semínek?

Před časem jsem se rozhodl, že si zkusím vypěstovat vzácné kaktusy ze semínek, protože mě fascinují jejich unikátní tvary a barvy. Ale teď mě trápí otázka, jak často vlastně tyto malé rostlinky zalévat? Vím, že kaktusy potřebují méně vody než jiné rostliny, ale když jsou ještě tak malinké, mám strach, že je můžu přelít nebo naopak nechat uschnout. Všude čtu o tom, jak důležitá je správná péče o mladé rostlinky, a tak bych rád dostal nějaké konkrétní rady. Kolikrát týdně bych měl kaktusy zalévat? Je lepší zalévat méně často, nebo se spíš řídit tím, jak rychle substrát schne? A co se týče teploty a světla – ovlivňuje to také potřebu vody u rostlinek? Těžko se mi odhaduje správná frekvence zavlažování a nechci přijít o tyto vzácné druhy. Děkuji za jakoukoliv radu!

131 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2025
Jindřiška Kučerová
Jindřiška Kučerová

Zalévat kaktusy ze semínek je fakt ošemetné. Obecně platí, že čím jsou mladší, tím víc potřebují pozornost, ale zas to nesmíš přehnat. Většinou se doporučuje zalévat tak jednou za týden nebo podle toho, jak rychle substrát schne. Můžeš zkusit i lehce stlačit zeminu prstem – když je suchá, je čas na vodu. Teplota a světlo určitě hrajou roli, hlavně v létě, kdy je tepleji, tak se substrát víc vysušuje. Na jaře a v létě mají kaktusy větší potřebu vody, na podzim a v zimě je lepší nechat je skoro bez vody. Důležitý je dobrý drenážní systém – aby se jim voda nedržela u kořenů a nepřelily se. Takže jo, pozor na přelití! Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
19. 2. 2024
Olga Dvořáčková
Olga Dvořáčková

Když pěstuješ kaktusy ze semínek, je důležité najít tu správnou rovnováhu v zalévání. Obecně platí, že mladé kaktusy potřebují vlhčí substrát než dospělé rostliny, ale nesmíš to přehnat. Zkus zalévat jednou za týden, ale nejdůležitější je kontrolovat, jak rychle substrát schne. Pokud je substrát ještě mokrý, nechej kaktusy radši chvíli bez vody. Teplota a světlo hrajou taky roli; čím víc slunečního svitu a tepla, tím rychleji substrát schne. Takže jakmile je tepleji a sluníčko svítí, můžeš zkrátit intervaly mezi zaléváním. Ale pozor na přelití – jednou za čas je lepší nechat je uschnout než je přemokřit. Hlavně buď trpělivý a sleduj, jak si rostliny vedou.

105 slov
1.1 minut čtení
27. 9. 2024
Antonín Prokop
Antonín Prokop