Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje sukulenty začínají hnít?

Co dělat, když moje sukulenty začínají hnít?

Mám doma několik sukulentů, které jsem si pořídil před pár měsíci a zatím se mi dařilo je udržovat v dobrém stavu. Ale teď jsem si všiml, že některé začínají hnít, což mě dost vystrašilo. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen náhoda nebo nějaký drobný problém, ale teď už jsem si jistý, že něco není v pořádku. Mám pocit, že možná přeháním s zaléváním, ale na druhou stranu vím, že sukulenty potřebují vodu, takže nevím. Jak poznám, jestli jsou hnijící květiny takzvaně "na odpis", nebo jestli se ještě dají zachránit? Jaké jsou nejlepší metody, co dělat dál? Měl bych je přesadit do jiného substrátu, nebo je nechat být a jen upravit zalévání? A co se týče hniloby, jaký je vlastně její příčina? Má to co do činění s kvalitou půdy nebo s příliš vysokou vlhkostí? Hlavně bych chtěl vědět, jestli mám nějaké šance je zachránit a jaké kroky bych mohl podniknout. Slyšel jsem o různých metodách pěstování sukulentů a potřebuji nějaké rady od lidí, kteří mají zkušenosti. Děkuji moc za každou radu!

173 slov
1.7 minut čtení
26. 4. 2021
Stanislav Hora
Stanislav Hora

Když vidíš, že sukulenty hnijou, může to být fakt z vody. Sukulenty nesnášejí přemokření, takže jestli je zaléváš moc často, to může být problém. Zkus zkontrolovat substrát, jestli je dobře odvodněný. Možná by stálo za to je přesadit do jiného květináče s lepším substrátem.

Pokud už vidíš známky hniloby, tak opatrně vyjměj rostlinu z květináče a podívej se na kořeny. Jestli jsou hnědé a měkké, tak jsou nejspíš mrtvé. Zdravé kořeny jsou bílé nebo světlé a pevné. Pokud najdeš hnijící části, odřízni je sterilním nožem a dej rostlinu na pár dní oschnout, než ji dáš zpátky do substrátu.

Hlavní je se vyhnout vysoké vlhkosti a přílišné vodě. Místo zálivky radši zkontroluj substrát prstem – pokud je suchý, teprve pak zalévej. A taky se podívej, jestli mají dost světla, protože i to může ovlivnit jejich zdraví.

Pokud se ti podaří zachránit kořeny a dáš je do dobrého substrátu, tak šance na úspěch je docela vysoká. A nezapomeň, že prevence je klíč - radši méně zalévat než více.

165 slov
1.7 minut čtení
30. 12. 2024
Věra Janoušková
Věra Janoušková

Pokud ti sukulenty začínají hnít, tak je fakt potřeba jednat rychle. Hniloba většinou vzniká kvůli přemokření, takže se zamysli nad tím, jak často je zaléváš. Sukulenty mají rády spíš sucho, takže je lepší nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním. Zkus zkontrolovat kořeny – pokud jsou černé a kašovité, tak to znamená, že jsou mrtvé. Pokud je jen trošku hniloby, můžeš zkrátit postižené části a nechat je zaschnout na vzduchu, než je zase zasadíš. Přesadit do čerstvého, dobře propustného substrátu může být dobrý nápad. A dbej na to, aby květináče měly dírky na dně pro odtok vody. Vlhkost taky hraje velkou roli, takže nezapomeň na správné umístění a světlo. Pokud se ti podaří oddělit zdravé části a zasadit je, tak šance na zachránění je docela solidní.

125 slov
1.3 minut čtení
18. 3. 2023
Jitka Havelková
Jitka Havelková