Meskalin.cz/Fórum/Co bych měl vědět o zalévání kaktusů a sukulentů?

Co bych měl vědět o zalévání kaktusů a sukulentů?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Přemýšlím, že bych si pořídil nějaké kaktusy a sukulenty, ale mám v tom trochu zmatek. Vím, že tyto rostlinky potřebují specifickou péči, a tak se chci zeptat, jak to vlastně je se zaléváním. Jak často bych měl kaktusy zalévat? Je pravda, že mají raději sucho než vlhko? A co substrát? Musí být nějak speciální, nebo stačí obyčejný zemina? Mám taky obavy, že je přeliju, protože jsem slyšel, že to je pro ně smrtící. Dalo by se říct, kolik vody je tak akorát? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké známky toho, že potřebují více vody nebo naopak. Jak poznám, že jsem to s vodou přehnal? A co zimní období? Mění se i způsob zalévání v zimě oproti létu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady. Děkuji!

130 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
František Pešek
František Pešek

Když jde o kaktusy a sukulenty, tak fakt platí, že mají radši sucho. Zalévat bys měl tak jednou za dva až tři týdny v létě, ale dej pozor na substrát. Měl by být propustný, což znamená nějaký speciální substrát pro sukulenty nebo kaktusy, aby voda nezhnívala. Obecná zemina není ideální. Co se týče množství vody, tak je lepší zalévat pořádně, ale ne moc často. Když zaléváš, dej klidně dost vody, aby prošla na dno květináče a pak nech substrát úplně vyschnout před další zálivkou. Když začneš vidět, že listy nebo stonky se zdají měkké nebo zmodrají, tak to může být známka, že potřebují víc vody. Naopak když začnou hnědnout nebo se rozpadat, asi jsi to s vodou přehnal. V zimě většinou stačí zalévat ještě méně, třeba jednou za měsíc nebo i míň, protože rostliny spí a nepotřebují tolik vody. Tohle všechno chce čas, takže si dej pozor a buď trpělivej.

150 slov
1.5 minut čtení
2. 11. 2024
Helena Netolická
Helena Netolická

Zalévání kaktusů a sukulentů je fakt důležitý. Tyhle rostliny mají radši sucho, takže pokud máš pocit, že je to moc, radši jim dej víc času. Záleží na počasí a ročním období, ale většinou stačí zalít jednou za 2-3 týdny v létě. V zimě se doporučuje zalévat ještě méně, klidně jen jednou za měsíc nebo i míň. Substrát musí být propustný, ideální je směs pro kaktusy nebo nějaký hrubší písek s hlínou, obyčejná zemina bývá moc těžká a zadržuje vodu.

Co se týče množství vody, tak je lepší zalít pořádně, ale nechat pak substrát vyschnout. Když se ti začnou zkroutit listy nebo kaktus vypadá vybledle, je to známka nedostatku vody. Naopak když začne hnilobit nebo má měkké části, tak jsi asi přelil. A ještě jedna věc – kaktusy mají rády světlo, tak je umísti na slunné místo a sleduj, jak reagují. Když bude hezky, budou růst a chtít víc vody. Tak hodně štěstí!

151 slov
1.5 minut čtení
24. 9. 2024
Jitka Malečková
Jitka Malečková