Meskalin.cz/Fórum/Co potřebují sukulenty k dobrému růstu?

Co potřebují sukulenty k dobrému růstu?

Jsem začátečník v pěstování sukulentů a chtěl bych se zeptat, co vlastně tyto úžasné rostlinky potřebují pro svůj zdravý a silný růst. Slyšel jsem, že je důležité mít správnou půdu, ale jaká je ta nejlepší? Mám používat speciální substrát nebo stačí běžná zemina? A co zálivka? Jak často by se měly zalévat, aby to nebylo moc nebo naopak málo? Vím, že sukulenty jsou odolné vůči suchu, ale jak poznám, kdy už potřebují vodu? Taktéž bych se zajímal o světlo. Je lepší je mít na přímém slunci, nebo je raději umístit do polostínu? Jak moc to ovlivňuje jejich růst a celkové zdraví? A co hnojení, je nutné? Jaké hnojivo by bylo nejlepší pro sukulenty a jak často bych je měl hnojit? Četla jsem něco o tom, že některé druhy sukulentů vyžadují specifické podmínky pro růst. Jak to bude s těmi méně známými druhy? Můžete mi také říct, jaký je nejlepší způsob, jak je množit? Děkuji všem za rady a tipy, určitě mi pomohou v začátcích s pěstováním těchto fascinujících rostlin!

169 slov
1.7 minut čtení
31. 5. 2023
Magdaléna Prokopová
Magdaléna Prokopová

Sukulenty jsou fajn, ale fakt mají své specifika. Co se týče půdy, tak potřebuješ něco propustného, ideálně kaktusový substrát, co se dá koupit v zahradnictví. Běžná zemina je moc těžká a může to udělat paseku. Zálivka je zásadní – zalévej až když je půda úplně suchá, což může být i jednou za týden, ale záleží na teplotě a vlhkosti. Když listy začnou vypadat měkce nebo sklopeně, tak to chce vodu. Světlo – většina sukulentů má ráda přímé slunce, ale pozor na spálení, obzvlášť v létě. Takže je dobrý je pomalu zvykat na slunce. Hnojení? Jo, ale spíš na jaře a v létě jednou za měsíc nějakým slabým hnojivem pro kaktusy. U méně známých druhů se radši podívej na jejich specifika, některé můžou mít jiné nároky. A množit? Nejlepší je řízkování – odřízneš list nebo stoněk a necháš zaschnout na vzduchu pár dní před zasazením. Snad to pomůže!

147 slov
1.5 minut čtení
31. 10. 2024
Karel Tomeš
Karel Tomeš

Sukulenty potřebují pár základních věcí, aby rostly hezky. Nejprve je důležitý substrát – nejlepší je speciální směs pro sukulenty nebo kaktusy, protože ta je dobře propustná a nezadrží moc vlhkosti. Běžná zemina by mohla být moc těžká a mohlo by hrozit, že kořeny zhnijí.

Co se týče zálivky, tak to je asi největší oříšek. Zálivku chceš dělat spíš málo, ideálně až když je substrát úplně suchý. To můžeš vyzkoušet třeba prstem – když je zemina suchá do hloubky, tak zalít. V létě to může být jednou za týden, v zimě klidně jednou za měsíc.

Světlost je taky důležitá – většina sukulentů má ráda jasné světlo, ale ne všechny snesou přímé slunce. Někdy se může stát, že se spálí, takže pokud nejsi si jistá, dej je radši do polostínu. Pozoruj, jak rostou – jestli se natahují za světlem, chtějí víc.

Hnojení není nutné, ale pokud chceš podpořit růst, můžeš použít speciální hnojivo pro sukulenty jednou za měsíc během vegetačního období (jaro/léto). Méně známé druhy můžou mít specifičtější potřeby, tak se koukni na informace přímo k nim.

Množení je super – většina sukulentů jde množit z listů nebo řízků. Stačí odříznout a nechat zaschnout ránu před zasazením do substrátu.

Takže shrnutí: dobrý substrát, opatrná zálivka a dostatek světla. Hlavně sleduj svoje rostlinky a podle toho je upravuj! Držím palce!

212 slov
2.1 minut čtení
1. 1. 2025
Lucie Vítková
Lucie Vítková