Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat kaktusy v zimě?

Jak často mám zalévat kaktusy v zimě?

Mám dotaz ohledně zalévání kaktusů, konkrétně v zimním období. Vím, že kaktusy jsou poměrně odolné rostliny a většinou snášejí sucho lépe než přemokření, ale jsem si nejistý, jak to funguje v zimě. Zatímco v létě jsem zvyklý zalévat pravidelně, teď se mi zdá, že by to mohlo být jinak. Četl jsem, že by se měly zalévat méně často, ale jak často to vlastně je? Co když je venku hodně chladno nebo naopak teplo? Jak poznám, kdy potřebují vodu? Mám je kontrolovat pravidelně nebo se spolehnout na nějaký jiný systém? Taky bych chtěl vědět, jestli jsou nějaké speciální tipy pro různé druhy kaktusů, které mám doma. Například, mám několik různých druhů a nevím, jestli mají stejné potřeby. Jak moc je důležitá teplota v místnosti a vlhkost vzduchu pro jejich růst a vodu? Děkuji za každou radu.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 7. 2021
Bohumil Šimek
Bohumil Šimek

Kaktusy v zimě opravdu potřebují vodu mnohem méně než v létě. Pokud je to možné, tak je zalévej tak jednou za měsíc nebo i méně, záleží na tom, jak je máš umístěný. Když je venku zima a kaktusy jsou v chladu, tak si vodu moc neberou. Důležité je, aby substrát mezi zaléváním úplně vyschnul. Před zalitím se můžeš podívat na půdu – když je suchá aspoň do hloubky prstu, tak je čas na vodu. Někdy kaktusy během zimy i klidně spí a nemusíš s nimi nic moc dělat.

Teplota hraje taky roli – ideálně by měly být někde kolem 10-15°C. Když je moc teplo (například nad 20°C), můžou začít růst a pak chtít víc vody, což není ideální, pokud je zima. Na vlhkost vzduchu se většinou nemusíš moc dívat, kaktusy to zvládají i v suchém vzduchu.

Co se týká různých druhů, tak většina kaktusů má podobné potřeby, ale některé mohou mít specifické požadavky. Třeba některé sukulentní druhy potřebují víc vlhkosti i v zimě. Takže doporučuji si zjistit, co máš za druhy a podle toho upravit péči. Měj oči otevřené a sleduj je, jak reagují na zalévání.

184 slov
1.8 minut čtení
12. 8. 2024
Tereza Vobořilová
Tereza Vobořilová

Zalévání kaktusů v zimě je fakt jiný, než v létě. V zimě většinou spí, takže potřebují vodu mnohem míň. Můžeš je zalévat tak jednou za měsíc nebo dokonce i méně, záleží na tom, jak je máš umístěný. V chladnějších podmínkách fakt dávej pozor, aby sis je nepřemokřil, to by byla katastrofa. Zkontroluj substrát – když je suchý do hloubky, tak můžeš zalít. To, jak moc jsou kaktusy citlivý na teplo a vlhkost vzduchu, dost závisí na druhu. Někde se uvádí, že třeba Echinopsis snáší víc vlhkosti než jiné druhy. Takže určitě si zjisti, co máš doma a jaký má potřeby. A jo, teplota v místnosti hraje roli – ideál je kolem 10-15 °C v zimě. Když bude moc teplo, může to urychlit růst a budou chtít víc vody. Takže kontroluj a podle toho se řiď. Hlavně se neboj experimentovat a uvidíš, co jim vyhovuje.

144 slov
1.4 minut čtení
22. 8. 2023
Milan Navrátil
Milan Navrátil