Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi začne kaktus hnít?

Co dělat, když mi začne kaktus hnít?

Mám velký problém se svým kaktusem. Pěstuji ho už nějaký čas a vždycky vypadal zdravě, ale teď jsem si všiml, že na něm jsou nějaké podivné skvrny a začíná mě znervózňovat, že by mohl hnít. Vůbec nevím, co bych s tím měl dělat. Zkoušel jsem ho přesadit do nového substrátu, ale zdá se, že to nepomohlo. Je možné, že jsem ho zaléval příliš nebo naopak nedostatečně? Jak poznám, zda je to opravdu hniloba nebo jen nějaká nemoc? Mám zkusit nějaké speciální postřiky nebo léky na rostliny? Mám ho snad celkem oddělit od ostatních kaktusů, abych předešel šíření případné infekce? Jaké jsou nejlepší způsoby prevencí proti hnilobě u kaktusů? A co mám dělat, když se situace nezlepší? Omlouvám se za všechny ty dotazy, ale jsem v tomhle úplně bezradný a nechci přijít o svou rostlinku. Děkuju moc za jakékoli rady!

139 slov
1.4 minut čtení
24. 3. 2023
Miroslav Vítek
Miroslav Vítek

Když ti kaktus hnije, tak je to většinou známka, že má moc vody nebo špatný substrát. Zkus se podívat na kořeny, jestli jsou taky hnědé a měkké, to by znamenalo hnilobu. Pokud jo, musíš je opatrně odstřihnout a nechat kaktus zaschnout na vzduchu pár dní. Pak ho dej do suchého substrátu a zalívej opatrně. Kaktusy nemají rády vlhko, takže se snaž zavlažovat až když je substrát úplně suchý. Oddělit od ostatních kaktusů je dobrý nápad, abys předešel šíření infekce. Co se týče postřiků, tak pokud je to hniloba, tak ty moc nepomůžou. Lepší je vyřešit základní problém s vodou a substrátem. Prevence? Dobrý drenážní systém a nechat kaktus mezi zálivkami pořádně vyschnout. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
7. 12. 2023
Milan Pazdera
Milan Pazdera

Když ti kaktus hnije, tak je to fakt blbý. Obvykle to bývá tím, že jsi ho zaléval moc nebo v substrátu zůstává voda. Taky se podívej, jestli nemá nějaký škůdce nebo plíseň. Nejlepší je oddělit ho od ostatních rostlin, aby ses vyhnul šíření infekce. Zkus na ty skvrny trochu posypat skořici, to občas pomáhá proti plísním. A jestli máš podezření na hnilobu, opatrně můžeš zkusit odříznout zasažené části – ale dej pozor, ať to neuděláš moc hluboko. Prevence je potom o správném zalévání a dobře propustným substrátu. Kaktusy mají rády sucho, takže radši méně než víc. Když se situace nezlepší, tak bych asi doporučil zkusit nějaký fungicid – najdi si něco specifického pro kaktusy. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
28. 10. 2023
Božena Tichá
Božena Tichá