Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat vzácné sukulenty v bytě?

Jak často zalévat vzácné sukulenty v bytě?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a exotických rostlin! Mám doma několik vzácných sukulentů a pořád si nejsem jistý, jak často je správně zalévat. Vím, že tyto rostliny obecně potřebují málo vody, ale jak to konkrétně funguje v bytovém prostředí? Mám je na okně, kde svítí slunce, ale občas je tam i docela teplo. Snažím se dodržovat pravidlo, že raději méně než více, ale někdy mi přijde, že vypadají suše. Jak poznám, kdy je potřeba je zalít? Je lepší nechat substrát úplně vyschnout nebo by měla být nějaká pravidelnost v zalévání? Taky mě zajímá, jestli záleží na ročním období – mám pocit, že v létě by to mohlo být víc než v zimě. Kdo má zkušenosti s pěstováním těchto krásných rostlin a jaké máte tipy na správnou péči? Děkuju moc za všechny rady a názory!

133 slov
1.3 minut čtení
29. 11. 2024
Radek Janků
Radek Janků

Tak hele, co se zalévání sukulentů týče, je to fakt o tom, najít správnej balanc. Obecně se doporučuje nechat substrát pořádně proschnout mezi zaléváním. Zpravidla teda zalej jednou za 2-3 týdny, ale v létě, když je teplo a slunce, tak klidně i častěji. Na jaře a v létě rostou víc, takže to chce víc vody. V zimě zase málo, většinou stačí jednou za měsíc, nebo ani to ne.

Nejlepší je koukat na listy. Když jsou měkký a začnou shrnovat, je to jasný signál, že potřebujou vodu. Naopak když začnou žloutnout nebo hnípat, tak jsi asi přelil. A když budeš mít v substrátu dobré odvodnění, tak se ti to povede líp. Jo a pozor na vysokou vlhkost vzduchu, to sukulenty nemají rády. Drž se radši na suchu.

125 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2024
Robert Roubal
Robert Roubal

Zalévání sukulentů je opravdu taková alchymie, co se musí trochu vychytat. V bytě to platí dvojnásob, hlavně když máš okno na slunce. Obecně se doporučuje zalévat, když je substrát suchý, takže nejlepší je mít dobrý pocit, že je úplně vyschlej. Někdo říká, že je lepší nechat substrát vyschnout až k úplnému dnu květináče. V létě můžeš zalévat častěji, klidně i jednou týdně, ale v zimě stačí třeba jednou za měsíc. Pozor na přelití! To sukulenty fakt nesnášej, takže když začneš vidět žloutnutí listů nebo měknutí, tak to už může být problém. Stačí se dívat na rostliny, ony ti většinou řeknou, co potřebujou. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
18. 12. 2024
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk