Meskalin.cz/Fórum/Jak rychle množit kaktusy z řízků?

Jak rychle množit kaktusy z řízků?

Zajímalo by mě, jak nejlépe a nejrychleji množit kaktusy z řízků. Mám doma několik různých druhů kaktusů, které bych chtěl rozmnožit, ale nikdy jsem to nedělal a nevím, jak na to. Slyšel jsem, že je důležité řízky nechat zaschnout před tím, než je zasadím, ale jak dlouho je mám nechávat? A co se týče substrátu, jaký je nejlepší pro kaktusy? Používám běžnou zeminu, ale prý to není ideální. Také bych chtěl vědět, jestli mám řízky hned po zasazení zalévat, nebo je nechat nějakou dobu v suchu? Kolik času obvykle trvá, než se řízky ujmou a začnou růst? Je dobré je mít na slunném místě nebo spíš na stinném? Jakou teplotu by měly mít? A co hnojení, kdy a jakým hnojivem bych měl začít? Rád bych se dozvěděl i o nějakých trikech nebo tipech, které mi pomohou zvýšit úspěšnost množení. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto procesem? Děkuji za jakoukoli radu.

150 slov
1.5 minut čtení
21. 3. 2022
Radek Bezděk
Radek Bezděk

Kaktusy se množí fakt jednoduše, neboj! Po odříznutí řízků je důležitý je nechat zaschnout, ideálně tak 1 až 2 dny, aby se na řezu udělala kalusová vrstva. Zasazení do běžné zeminy není nejlepší, radši použij speciální substrát na kaktusy nebo si můžeš udělat směs z písku a perlitu. Co se týče zalévání, po zasazení je nech pár dní v suchu, pak jemně zalij – ale pozor, ať to nepřehltíš! Ujmutí řízků trvá tak 2 až 4 týdny, během kterých by měly být na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Teplota by měla být kolem 20-25 °C, to mají rády. Hnojit bych začal až po nějakém měsíci, lehkým hnojivem pro kaktusy. Trik? Zkus je mít v mini skleníku nebo pod skleněnou nádobou, to pomůže udržet vlhkost a teplo. Měj trpělivost, ať se daří!

133 slov
1.3 minut čtení
7. 11. 2024
Nikola Dubská
Nikola Dubská

Množení kaktusů z řízků je vcelku jednoduchý proces. První krok je opravdu nechat řízky zaschnout, ideálně tak 1-3 dny, aby se na řezu utvořila kalusová vrstva. Co se substrátu týče, nejlepší je použít specielní směs pro sukulenty, která dobře propouští vodu, nebo si můžeš udělat vlastní z písku a perlitu. Běžná zemina bývá moc těžká a může způsobit hnilobu.

Po zasazení řízků je lepší nějakou dobu je nechat v suchu, třeba tak 1-2 týdny, aby se zakořenily. Zálivka hned po zasazení není dobrý nápad. Co se světla týče, dej je na světlé místo, ale ne na přímé slunce hned na začátku, aby se nespálily. Teplota by měla být kolem 20-25 stupňů.

Hnojení bych doporučil začít až po pár týdnech, když uvidíš, že se ujímají. Použij hnojivo pro sukulenty a ředěné na poloviční koncentraci. Jestli chceš zvýšit úspěšnost, tak zkus používat hormon na zakořeňování, to může opravdu pomoct. Jo a nezapomeň trpělivost, někdy to trvá i pár měsíců, než začne růst. Tak hodně štěstí!

161 slov
1.6 minut čtení
25. 11. 2024
Jiří Šindelář
Jiří Šindelář