Meskalin.cz/Fórum/Proč mi kaktus usychá?

Proč mi kaktus usychá?

Mám doma kaktus, který vypadal dlouho zdravě a šťavnatě, ale teď se začíná nějak divně kroutit a ztrácí barvu. Chtěla bych se zeptat, co by mohlo být příčinou jeho usychání. Možná jsem mu dala moc vody? Četla jsem, že kaktusy potřebují málo vláhy, ale občas mám pocit, že je ten můj tak trochu zvláštní. Hlavně, když se podívám na jeho půdu, tak nevím, jestli je dost suchá nebo už moc mokrá. Možná ho trápí nějaký hmyz? Viděla jsem na něm malé bílé tečky, ale nevím, jestli to je normální nebo ne. Taky jsem zapomněla na slunce – má takové místečko na okně, ale poslední dobou tam svítí slunce jen krátce. Může to být problém? A co teplota? Občas je u nás doma dost chladno a já nevím, jak moc to ovlivňuje jeho růst. Mohlo by to být i tím, že jsem ho přesazovala? Vím, že to může být stresující pro rostliny, ale snažila jsem se to udělat opatrně. Pokud má někdo zkušenosti s tímhle problémem a ví, co by mohlo kaktusu pomoci, budu moc ráda za rady a tipy. Jak poznat, co mu vlastně schází? Může být něco jiného než voda nebo světlo? Děkuju za pomoc!

196 slov
2 minut čtení
3. 2. 2023
Jaroslava Háchová
Jaroslava Háchová

Kaktus může usychat z vícero důvodů. Určitě zkontroluj, jak často ho zaléváš, kaktusy nemají rády moc vody – radši bych doporučil nechat půdu mezi zálivkami pořádně vyschnout. Ty bílé tečky by mohly být nějaký škůdci, třeba svilušky nebo mšice, tak se na to taky podívej. Co se slunce týče, kaktusy potřebují dostatek světla, takže pokud máš okno na sever nebo tam svítí málo, může to být problém. A teplota – většina kaktusů preferuje teplo, tak když je u vás chladněji, může to taky ovlivnit jejich zdraví. Pokud jsi ho přesazovala, tak to je stresující pro každou rostlinu. Zkus mu dát víc slunce a méně vody a podívej se na ty škůdce. Třeba se mu potom polepší.

116 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Jindřich Vávra
Jindřich Vávra

Kaktusy jsou fajn, ale fakt si potrpí na správnou péči. Když ti usychá a kroutí se, tak to vypadá na nějaký problém. Určitě zkontroluj, jak často ho zaléváš. Mnoho lidí dává kaktusům moc vody, což je chyba, protože většina z nich potřebuje sucho. Ověř si půdu – když je mokrá a kaktus vypadá povadle, tak je jasné, že jsi to přehnala. Ty malé bílé tečky, co jsi viděla, můžou být škůdci, třeba sviluška nebo molice. To bys měla taky řešit. Co se slunce týče, kaktusy milují světlo a pokud nemají dostatek slunečního svitu, tak začnou trpět. Jestli máš doma chladno, tak to může taky ovlivnit růst – většina kaktusů má ráda teplo. No a přesazení může být stresující, ale pokud jsi to udělala opatrně a dáváš pozor na kořeny, tak by to nemělo být až takový problém. Skoro bych řekla, že kombinace nedostatku světla a vody může být klíčová. Zkus ho přemístit na světlé místo a omezit zalévání. Když to nezabere, můžeš zkusit prozkoumat ty bílé tečky víc detailně.

169 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2025
Aleš Ryba
Aleš Ryba