Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když salvinie začíná žloutnout?

Co dělat, když salvinie začíná žloutnout?

Mám takový problém s mojí salviníí, která mi doma roste. Vypadala naprosto skvěle, ale teď začíná žloutnout a já nevím, co bych měl dělat. Nechci, aby mi umřela, protože jsem si na ni zvykl a vypadá fakt hezky. Mám ji v akváriu a zdálo se mi, že jí nic nechybí. Vodu měním pravidelně, ale teď mám pocit, že to asi nestačí. Možná je to tím světlem? Mám ji na okně, ale možná by potřebovala víc nebo naopak méně slunce? Jak často bych měl hnojit a jaký typ hnojiva je pro ní nejlepší? Taky jsem slyšel, že může být problém s kvalitou vody nebo že by mohla mít nějaké škůdce. Měli byste tipy, jak poznat, jestli je nemocná nebo jestli je to jen normální proces stárnutí rostliny? Prosím, poraďte mi, co dělat, abych zachránil svoji salvinie. Učím se o pěstování exotických rostlin a chci se o ně starat co nejlépe. Děkuju moc za jakoukoli radu alebo zkušenost!

156 slov
1.6 minut čtení
15. 11. 2022
Věra Burešová
Věra Burešová

Žloutnutí salvinie může mít pár příčin. Zkus se podívat, jestli má dostatek světla. Salvinie většinou potřebuje jasné světlo, ale ne přímé slunce, jinak se spálí. Možná bys mohl zkusit přesunout ji na místo, kde je víc rozptýleného světla. Co se vody týče, ujisti se, že máš správnou teplotu a pH. Voda by měla být teplá a čistá, ideálně s nízkou úrovní živin. Hnojení je taky důležité – pokud nepoužíváš žádné hnojivo, tak to zkus třeba s tekutým hnojivem pro vodní rostliny, ale opatrně, ať to nepřeženeš. Škůdci? Zkontroluj ji na malé černé nebo bílé tečky – to by mohly být škůdci. A pokud listy začnou hnít nebo jsou měkké, může to znamenat špatné podmínky. Zkus to s těmi tipy a uvidíš, třeba jí to pomůže.

125 slov
1.3 minut čtení
23. 6. 2023
Ladislav Strnad
Ladislav Strnad

Žloutnutí salvinie může mít víc příčin. Zkus zkontrolovat, jestli není přelitá, nebo naopak málo vody. Měla by mít stabilní hladinu. Světlo je taky důležitý faktor – pokud je na okně a dostává moc přímého slunce, může to být problém. Zkus ji posunout na místo s rozptýleným světlem. Hnojení bych moc nepřeháněl, salvinie nevyžaduje příliš živin. Když už hnojit, tak nějaké tekuté hnojivo pro vodní rostliny, ale fakt opatrně. A co se týče škůdců, tak se podívej na spodní stranu listů, jestli tam nejsou nějaký malé broučky nebo pavučinky. Někdy to může být i normální stárnutí, ale pokud to jde rychle dolů, tak to chce změnit péči. Držím palce, ať se dá brzo dohromady!

113 slov
1.1 minut čtení
2. 1. 2024
Martina Konečná
Martina Konečná