Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty vybrat na mini zahrádku?

Jaké sukulenty vybrat na mini zahrádku?

Mám v plánu vytvořit si malou mini zahrádku s několika sukulenty, ale úplně nevím, jaké rostlinky by se k sobě hodily a které by byly vhodné pro takový projekt. Mám na mysli menší prostor, takže by to měly být spíš kompaktní druhy, které nebudou růst příliš do šířky ani výšky. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na konkrétní sukulenty, které jsou odolné a snadno se o ně stará. Taky bych chtěla vědět, jaké podmínky potřebují – mám je mít na sluníčku nebo raději ve stínu? A co zálivka? Slyšela jsem, že sukulenty jsou celkem nenáročné, ale přece jen bych ráda věděla, jaké mají specifické požadavky na péči. Nechci se do toho moc zamotávat a raději bych začala s něčím, co je osvědčené a dobře roste. Jestli máte nějaké zkušenosti s pěstováním sukulentů v mini zahrádkách nebo tipy na druhy, které jsou ideální pro začátečníky, budu moc vděčná za každou radu!

151 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2022
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková

Sukulenty do mini zahrádky jsou super volba! Skvělý začátek jsou třeba Echeverie, ty jsou hezké a kompaktní, nebo Haworthia, co skoro vůbec nepotřebují světlo. Pak bys mohla zkusit Sedum, je to takový odolný sukulent, co snese dost nepravidelnou zálivku. Taky doporučuji Kalanchoe, má pěkné květy a je nenáročná.

Co se týče péče, většina sukulentů má ráda sluníčko, ale ne přímé polední paprsky, spíš takové rozptýlené. Zálivka – to je důležitý! Radši méně než víc. Nech je pořádně proschnout mezi zaléváním. Tady je dobrý pravidlo – když to začne vypadat zvadle, tak pak zalít.

Jinak si dej pozor na vlhkost vzduchu, aby neměly moc mokro. S těmahle tipama bys to měla zvládnout úplně bez problémů. Hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
12. 5. 2023
Bedřich Prchal
Bedřich Prchal

Sukulenty do mini zahrádky jsou fajn volba, hlavně že jsou nenáročný. Vezmi třeba Echeverie, ty maj hezký tvary a jsou menší. Pak se mi líbí Haworthie, sou taky kompaktní a mají zajímavý vzory. Když už mluvíme o malých rostlinkách, tak Sedum je další skvělá varianta, hlavně ty nízké druhy jako Sedum spurium.

Co se týče péče, tak většina sukulentů má ráda slunce, takže ideálně je dej na místo, kde maj aspoň pár hodin denně světlo. Zálivka je jednoduchá, zalívej až když je substrát úplně suchý, jinak je snadno přeliješ a zahníjou. Jo a nezapomínej na dobrý odvodnění, aby voda neztvrdla u kořenů.

Začít s těmito druhy by mělo být v pohodě – jsou odolný a neměl bys s nima mít moc problémů. Takže směle do toho!

125 slov
1.3 minut čtení
24. 1. 2025
Monika Macková
Monika Macková