Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že bazalka má moc vody nebo naopak málo?

Jak poznám, že bazalka má moc vody nebo naopak málo?

Mám doma bazalku a poslední dobou se mi zdá, že nevypadá úplně zdravě. Nejspíš ji pěstuju už nějaký ten měsíc, ale mám pocit, že možná dělám něco špatně. Jak se pozná, jestli má moc vody nebo naopak málo? Někdy mi přijde, že listy tak nějak zvadly a jsou spíš žluté než zelené. Zase jindy se mi na něm objevují takové ty skvrny, co nevím, jestli jsou normální nebo ne. Když to zalévám, tak se snažím najít tu správnou míru, ale zdá se mi to jako umění. Jaký je tedy ideální stav? Jak moc by měla být půda vlhká? A co když ji přeliju? Můžu ji zachránit nebo už je pozdě? Opravdu bych si rád ujasnil, jak to s tím zavlažováním bazalky vlastně je a co všechno může ovlivnit její růst a zdraví. Třeba jestli existují nějaké znaky, podle kterých bych mohl poznat, že jí je příliš nebo naopak málo vody. Všude čtu o tom, jak je bazalka náročná na péči, ale nikde jsem se nedočetl, jak vlastně poznat tu správnou cestu. Když ji zaliju moc, může to být problém dlouhodobě? A co když naopak budu zalévat málo? Jak dlouho trvá, než se projeví problémy? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají s pěstováním bazalky větší zkušenosti než já.

208 slov
2.1 minut čtení
28. 2. 2023
Daniela Machačová
Daniela Machačová

Když ti bazalka zvadá a má žluté listy, většinou to značí, že dostává moc vody. Půda by měla být vlhká, ale ne přehnaně mokrá. Zkus si nejprve zkontrolovat půdu prstem – pokud je vrchní část suchá, klidně ji zalij, ale pokud je mokrá, radši počkej. Skvrny na listech můžou být známkou houbových onemocnění, což je taky často důsledkem přemokření. Pokud vidíš, že bazalka je slabej a listy opadávají, možná jsi ji přelil. Při dlouhodobém přelévání můžeš úplně zničit kořeny. Naopak málo vody se projeví tak, že se listy začnou kroutit a schnout. Takže nejdůležitější je najít ten správnej balans a kontrolovat půdu pravidelně. Někdy to chce prostě jen čas a trochu experimentování s množstvím vody. Pokud už máš podezření na přelití, zkus ji přesadit do čerstvé půdy, aby se kořeny mohly vzchopit.

132 slov
1.3 minut čtení
1. 12. 2023
Patrik Macek
Patrik Macek

Bazalka je fajn, ale umět ji zalévat fakt chce praxi. Když má moc vody, listy zhnědnou a začnou vadnout, můžeš si taky všimnout, že stonky jsou měkké a hnilobné. Naopak když je sucho, listy žloutnou a scvrkávají se. Ideálně bys měl půdu udržovat vlhkou, ale ne mokrou. Zkus prst zapíchnout do půdy, jestli je suchá tak zalij. Pokud ji přeliješ, můžeš zkusit přemístit do suchého substrátu, nebo nechat vyschnout. Problémy se většinou projeví během pár týdnů. Pozoruj ji a podle toho upravuj zalévání.

83 slov
0.8 minut čtení
28. 10. 2024
Helena Kalousová
Helena Kalousová