Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když kaktusy v akváriu začnou hnít?

Co dělat, když kaktusy v akváriu začnou hnít?

Přišlo mi, že moje akvárium s kaktusy se proměnilo v něco, co bych rozhodně nečekal. Vypadá to, že některé z mých krásných kaktusů začínají hnít a já nevím, co s tím. Snažil jsem se jim dávat dostatek světla a dodržovat všechna pravidla o zalévání, ale přesto mám pocit, že je něco špatně. Je možné, že je to příliš vlhké prostředí? Mám je přesunout jinam nebo snížit množství vody? A jak poznám, jestli jsou ještě zachránitelní? Zkoušel jsem i další triky, jako je osvětlění nebo změna substrátu, ale nic zatím nezabralo. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má podobnou zkušenost a jaké máte tipy na záchranu kaktusů v akváriu. Mám se snažit je vysadit nebo použít nějaké speciální látky na prevenci hniloby? Vím, že kaktusy potřebují mnohem méně vody než jiné rostliny, ale mám strach, že když je nechám úplně suché, tak uhynou. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Existují nějaké specifické znaky hniloby, na které bych si měl dávat pozor? A co ostatní rostliny v akváriu? Mohou mít také vliv na zdraví kaktusů? Budu vděčný za jakékoliv rady a tipy od těch, kteří si prošli podobnými problémy.

188 slov
1.9 minut čtení
26. 12. 2020
Daniel Šilhavý
Daniel Šilhavý

Když kaktusy začnou hnít, můžeš mít pravdu s tou vlhkostí. Kaktusy nemají rády přemokření, takže možná je fakt lepší zredukovat zalévání. Zkus je přesunout na místo, kde budou míň vystavené vlhkosti, třeba do suchého prostředí nebo na okno, kde budou mít dost světla, ale ne přímý sluneční svit celý den. Pokud vidíš, že některé části kaktusu jsou měkké nebo zhnědlé, to je jasný znak hniloby a tyhle části bys měl co nejdřív uříznout. Měj na paměti, že i substrát může být problém, pokud je příliš těžký a zadržuje vodu. Zkus použít písek nebo směs pro sukulenty. Ostatní rostliny v akváriu taky můžou ovlivnit vlhkost, tak si dej pozor na to, jaký tam máš rostliny. Když se ti podaří udržet správnou rovnováhu mezi světlem a vlhkostí, kaktusy by se měly vzpamatovat. A jo, nesnaž se je moc hnojit, to by mohlo situaci ještě zhoršit.

143 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2024
Rudolf Pražák
Rudolf Pražák

Myslím, že problém s hnilobou kaktusů v akváriu bude fakt dán tím vlhkým prostředím. Kaktusy přece jen snesou sucho víc než mokro. Zkus si ověřit, jak často zaléváš – většinou stačí jednou za čas, když substrát úplně oschne. Pokud už kaktusy hnijou, tak zkontroluj kořeny. Hniloba se často projevuje na kořenech a i na stonku – bude to mít takovou vodnatou, měkkou strukturu. Zkus je vytáhnout a jestli jsou kořeny černý nebo kašovitý, tak je fakt lepší je uříznout a nechat zaschnout, než je zasadíš zpátky do suchého substrátu. Taky myslím, že bys měl zvážit přesun do normálního květináče s dobrým odvodem vody. V akváriu bych je nenechával dlouho, to je pro ně příliš vlhké.

Co se týče ostatních rostlin v akváriu, tak jo, mohou mít vliv. Některé mokré rostliny mohou dělat víc vlhko vzduchu, takže je lepší mít v akváriu něco suššího nebo třeba úplně kaktusy přesunout jinam. Hlavně dej bacha na to světlo – musí být dost silný, aby se substrát dobře vysušoval. Takže se neboj zkusit najít nějakou kombinaci, co bude fungovat. Držím palce.

176 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2024
Vlastimil Vaculík
Vlastimil Vaculík