Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zavlažovat svou bazalku?

Jak často mám zavlažovat svou bazalku?

Nedávno jsem si pořídil bazalku, protože jsem slyšel, že je to skvělá rostlina jak na kuchyňské použití, tak jako dekorace na okně. Jenže teď se mi zdá, že nevím, jak s ní správně zacházet. Mám sice pár zkušeností s jinými bylinkami, ale bazalka je pro mě novinka. Jak často bych ji měl zavlažovat? Zajímalo by mě, jestli existuje nějaké pravidlo nebo metoda, jak zjistit, kdy je třeba zalít. Všude čtu různé názory - někdo říká, že stačí jednou týdně, jiní varují před tím, abych ji nenechal vyschnout. Je lepší zalévat ji častěji po malých dávkách nebo raději pořádně a méně často? A co když je horko? Mám jí dávat víc vody nebo to nemá smysl? A co slunce – má vliv na to, jak často ji mám zalévat? Všechno se mi zdá tak zamotané a já bych rád měl jasno, aby mi ta bazalka pěkně rostla a nezvadla. Jaké máte zkušenosti vy? Pomůže mi nějaký konkrétní tip nebo doporučení ohledně zavlažování bazalky? Děkuju moc za každou radu!

167 slov
1.7 minut čtení
23. 2. 2024
Tereza Vobořilová
Tereza Vobořilová

Zalévat bazalku není zas tak složitý, ale chce to trochu citu. Obecně platí, že potřebuješ pravidelně kontrolovat vlhkost půdy. Když je suchá, je čas zalít. Měj na paměti, že bazalka nesnáší přemokření, takže radši ji zalévej méně často, ale důkladně. Pokud máš horko, můžeš jí dát víc vody, ale pořád opatrně. Slunce jí dává energii, takže když je na slunci víc, bude potřebovat i víc vláhy. Zkoušej to podle potřeby a pokud začne zasychat nebo vadnout, tak víš, že to chce vodu. Prostě se snaž najít ten správný balanc a uvidíš, že bude krásně růst.

95 slov
1 minut čtení
5. 5. 2024
Josef Zeman
Josef Zeman

Bazalka je super, ale jo, s vodou to chce trochu cítění. Obecně platí, že bys měl kontrolovat půdu. Když je horní část suchá, tak je čas zalít. Můžeš ji zalít jednou za týden, ale v létě nebo když je horko, klidně častěji. Nejlíp po malých dávkách, aby se ti neudělaly kořeny ve vodě. Slunce hraje roli taky – na sluníčku chce víc vody, protože se rychleji vyschne. Takže koukej na tu půdu a podle toho se zařiď. Hlavně ať je tam dobrá drenáž, jinak ti bazalka začne vadnout. Tak držím palce!

91 slov
0.9 minut čtení
7. 4. 2024
Ladislav Sládek
Ladislav Sládek