Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je můj hrbáčový kaktus přelitý?

Jak poznám, že je můj hrbáčový kaktus přelitý?

Mám doma hrbáčový kaktus a začínám mít pocit, že s ním něco není v pořádku. Před pár týdny jsem ho zalil a od té doby se mi zdá, že se mu nějak nedaří. Přemýšlím, jestli ho náhodou nepřeléváme. Jak poznat, že je hrbáčový kaktus přelitý? Existují nějaké signály nebo příznaky, podle kterých bych to mohl zjistit? Slyšel jsem, že by mohl mít měkké nebo hnědé skvrny na těle, ale nevím, jestli je to pravda. A co kořeny? Může se něco dít i tam? Je lepší nechat kaktus delší dobu bez vody, abych se ujistil, že se vzpamatuje? Děkuju za jakékoli rady a zkušenosti, které byste mohli sdílet. Jsem trochu nervózní z toho, že bych mohl udělat něco špatně a kaktus by mohl umřít.

123 slov
1.2 minut čtení
4. 2. 2025
Ladislav Vlk
Ladislav Vlk

Takhle, když je kaktus přelitý, tak to jde většinou poznat podle toho, že začíná být měkký nebo se objevují hnědé skvrny na těle. Když poklepeš na kaktus a je takový "sypký" nebo prostě jiný než normálně, tak to může být špatně. Kořeny můžou uhnívat, pokud mají moc vody, takže tohle je taky důležité. Měl bys nechat kaktus pár dní bez vody a zkontrolovat, jestli se to nezlepší. Většinou pak stačí dávat pozor a zalévat až když je substrát fakt suchý. Držím palce, ať se z toho dostane!

87 slov
0.9 minut čtení
14. 5. 2024
Simona Vlková
Simona Vlková

Hrbáčový kaktus je fakt citlivý na vodu, takže když je přelitý, můžeš si toho všimnout podle několika příznaků. Obvykle začne mít měkké části, hlavně u báze, a to je hodně špatně. Když se podíváš pořádně, můžeš vidět i hnědé skvrny nebo zčernalé oblasti – to už většinou znamená, že kořeny hnijou. Zkus se podívat na dno květináče, jestli tam není stojatá voda. Pokud jo, určitě ho nech na nějakou dobu bez vody. Ujisti se, že má dobrou drenáž a pokud máš pocit, že je moc mokrý, tak radši vyndej z květináče a koukni na kořeny. Jestli jsou hnědé nebo slizké, tak to fakt není dobrý. Dej mu šanci se vzpamatovat, to je lepší než ho hned zase zalévát.

118 slov
1.2 minut čtení
7. 10. 2024
Marie Kubíčková
Marie Kubíčková