Meskalin.cz/Fórum/Hledám tipy na exotičtější sukulenty

Hledám tipy na exotičtější sukulenty

Nedávno jsem se začal zajímat o pěstování sukulentů a kaktusů, ale chtěl bych to posunout na další úroveň. Mám doma už pár běžných druhů a rád bych do své sbírky přidal nějaké exotičtější sukulenty. Zajímalo by mě, jestli má někdo tipy na méně známé nebo dokonce raritní druhy, které by se daly snadno pěstovat i v našich podmínkách. Třeba takové, které mají zvláštní tvary, barvy nebo vzory. Jaké máte zkušenosti s pěstováním těchto exotických rostlin? Slyšel jsem o některých druzích jako je Euphorbia nebo Lithops, ale nevím, jaké jsou nároky na péči. Jaká je jejich odolnost vůči suchu a jak často je potřeba je zalévat? Rád bych věděl také, jestli existují nějaké specifické podmínky, které by pro tyto sukulenty měly být splněny. Třeba pokud jde o světlo, teplotu či substrát. Bylo by fajn mít v bytě nějakou opravdu unikátní rostlinku, která bude dělat radost nejen mně, ale i návštěvám. Takže pokud máte tipy nebo zkušenosti, budu moc rád za jakoukoli radu!

161 slov
1.6 minut čtení
3. 12. 2024
Ladislav Vlk
Ladislav Vlk

Pokud hledáš exotičtější sukulenty, zkus třeba Haworthia. Mají fakt zajímavý tvary a vzory, navíc jsou dost nenáročné. Další zajímavou volbou jsou Euphorbia, ty mají různý tvary a barvy, ale dej pozor, některé druhy jsou jedovaté. Lithopsy, jak jsi zmínil, jsou taky super, vypadají jako kameny a moc vody nepotřebují. Co se týká péče, většina těchto sukulentů má ráda sluneční světlo, takže je dej k oknu. Zálivku moc nepřeháněj, stačí je zalít jednou za pár týdnů, záleží na tom, jak rychle substrát vysychá. Použij propustný substrát, aby voda nezůstávala u kořenů. Teplota by měla být kolem 20-30 °C, což by v bytě neměl být problém. Takže to zkus a uvidíš! Nezapomeň ale sledovat vlhkost vzduchu a radši mít trochu sušší prostředí.

120 slov
1.2 minut čtení
7. 10. 2023
Jakub Kovář
Jakub Kovář

Mám pár tipů na exotičtější sukulenty, co bys mohl zkusit. Třeba Haworthia, to jsou fakt pěkný rostlinky s různýma tvarama a barvama, navíc jsou celkem nenáročný. Pak je tu třeba Euphorbia obesa, má takovej kulatější tvar a vypadá fakt zajímavě. Co se týká Lithops, tak to jsou "živé kameny" a potřebujou hodně světla, ale zalévat je musíš opatrně, spíš málo. Můžou se ti líbit i Crassula, některé druhy mají fakt zvláštní listy. Na substrát dej něco propustnýho, smíchej písek s hlínou. V létě je hnedka zalívej jednou za týden, v zimě klidně jednou za měsíc. Snaž se jim dopřát dostatek slunce a tepla, ideálně tak kolem 20-25°C. Jo a dej pozor na přemokření, to je zabiják. Tak snad ti to pomůže!

121 slov
1.2 minut čtení
1. 8. 2023
Lucie Jelínková
Lucie Jelínková