Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebuje Welwitschia mirabilis na jaře?

Kolik vody potřebuje Welwitschia mirabilis na jaře?

Zdravím všechny milovníky exotických rostlin! Rád bych se zeptal, jak to vlastně je s potřebou vody u Welwitschia mirabilis, konkrétně na jaře. Slyšel jsem, že tato rostlina je dost unikátní a má specifické nároky na zálivku, což mě velmi zajímá, protože se ji chystám začít pěstovat. Vím, že je to rostlina z pouště Namib a má nějaký svůj způsob, jak se vyrovnat s nedostatkem vody. Ale právě proto, že se blíží jaro a já chci začít s pěstováním, potřeboval bych vědět, kolik vody by měla dostávat v tomto období. Měl bych ji zalévat více než v zimě? A jak často? Četl jsem, že během jara může mít větší potřebu vody, ale přece jenom bych rád znal i názory zkušenějších pěstitelů. Mohu očekávat, že bude potřebovat hodně vlhkosti, nebo je lepší ji nechat pořád v suchu? Jak se tedy postarat o tuto fascinující rostlinu tak, abych jí neublížil? Pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti na toto téma, budu moc vděčný za vaše rady a zkušenosti. Děkuji předem!

166 slov
1.7 minut čtení
9. 11. 2024
Viktor Vyskočil
Viktor Vyskočil

S Welwitschií je to fakt specifický. Na jaře bys měl být opatrnej, protože nepotřebuje moc vody, i když se zdá, že by mohla mít větší potřebu. Třeba jí stačí jednou za 2-3 týdny trochu zalít, ale hlavně to nepřehnat. Znám lidi, co ji mají a říkají, že je lepší nechat ji spíš v suchu než ji potopit. Mělo by se to dělat tak, aby substrát proschnul mezi zaléváním. Vydrží bez vody klidně i delší dobu, tak bacha na přemokření, to nesnáší. Zkus třeba dávat vodu přímo k zemi a ne na listy. A jestli máš možnost, dej jí slunečné místo, je zvyklá na drsné podmínky. Hlavně buď trpělivý a pozoruj ji, ona ti sama řekne, co potřebuje.

117 slov
1.2 minut čtení
4. 1. 2025
Jindřiška Jonášová
Jindřiška Jonášová

Takže, co se týče Welwitschie na jaře, je to tak, že potřebuje trochu víc vody než v zimě, ale pořád to nepřeháněj. Tohle je pouštní rostlina, takže její schopnost zadržovat vodu je fakt dobrá. Měl bys ji zalévat jednou za měsíc, pokud nemáš nějaký extra suchý počasí. Důležitý je, abys ji nenechal v mokrým substrátu, radši ať si vyschne mezi zálivkami. Jakmile začne růst, tak si vezme víc vody, ale zas ne moc najednou. Takže jo, víc než v zimě, ale furt opatrně. Drž ji v suchu a sleduj, jak reaguje. Hodně štěstí!

93 slov
0.9 minut čtení
6. 2. 2025
Olga Dvořáčková
Olga Dvořáčková