Meskalin.cz/Fórum/Jakou péči potřebují kaktusy, aby nepřijaly nemoci?

Jakou péči potřebují kaktusy, aby nepřijaly nemoci?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma několik kusů různých druhů a chci se ujistit, že jim poskytnu tu nejlepší péči. Zajímalo by mě, jaké konkrétní podmínky by měly být splněny, aby se kaktusy vyhnuly nemocem. Je třeba nějak zvlášť dbát na zálivku, nebo je důležitější světlo a teplota? Jak se vyhnout plísním a škůdcům, kteří by mohli napadnout mé rostliny? Dále bych chtěl vědět, jestli existují nějaké preventivní opatření, která by se dala provést už na začátku pěstování, abych předešel problémům. A co hnojivo? Jaké je ideální pro kaktusy, aby byly zdravé a silné? Jak často by se mělo hnojit a kdy je nejlepší doba na to? Rád bych také slyšel o zkušenostech ostatních – co vám pomohlo, když jste čelili nějakým problémům se svými kaktusy? Rád si přečtu o vašich tipy a tricích, které vám fungovaly. Díky moc za jakoukoli radu!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2025
Vladimír Netolický
Vladimír Netolický

Takže, kaktusy mají pár základních potřeb, aby se vyhnuly nemocem. Hlavně nezapomínej na správné světlo – potřebují dostatek slunečního svitu, jinak můžou začít slábnout. S vodou buď opatrný, radši méně než víc, hlavně v zimě. Když je přeliješ, může se to snadno projevit hnilobou. Zálivku dávej až když je substrát úplně suchý. Co se týče teploty, většina kaktusů má ráda teplo kolem 20-30°C a v zimě by neměly klesnout pod 10°C.

Plísní se dá vyhnout dobrým větráním – neudržuj je v příliš vlhkém prostředí. Hmyz je další věc, na kterou si dej pozor – občas je zkontroluj a v případě potřeby můžeš použít neemový olej nebo něco podobného.

Pokud jde o hnojivo, tak pro kaktusy je nejlepší speciální hnojivo pro sukulenty – ideálně jednou za měsíc během růstové sezóny (jaro a léto). Na podzim a v zimě hnojení skoro úplně přestaň.

Osobně jsem měl problém s plísní, ale stačilo to nechat dýchnout a trošku snížit zálivku a bylo to lepší. Tak jenom zkus být trpělivý a pozoruj je, časem zjistíš, co jim sedí.

172 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Romana Svobodová
Romana Svobodová

Kaktusy jsou fajn, ale chce to na ně dávat pozor, aby nevzaly nějaké nemoci. Základem je určitě správná zálivka – ne přehánět to, kaktusy radši uschnou než aby stály ve vodě. Taky se hodí pořádný drenážní systém, aby se voda neudržovala na dně květináče. Co se týče světla, tak potřebují dostatek slunce – ideálně minimálně 6 hodin denně. Místnost s jižním oknem je ideál.

Teplota by měla být kolem 20-30 °C během dne a v noci může být trochu chladněji, ale ne pod 10 °C. V zimě je dobré je trochu ochladit, aby měly období spánku. A co se týče škůdců, snažím se kaktusy kontrolovat pravidelně, abych včas zachytil případné mšice nebo molice.

Prevence proti plísním: vzdušnost a nedostatečná zálivka jsou klíčový. Udržuj substrát suchý a větrej. Hnojivo vybírej speciální pro sukulenty, stačí jednou za měsíc v období růstu – jaro a léto. Já používám hnojivo s nízkým obsahem dusíku.

Osobně mi pomohlo používat už od začátku kvalitní substrát a občas kaktusy otáčet na světlo, aby rostly rovnoměrně. Také je dobrý nápad si je nedávat přímo vedle sebe, aby měly dost vzduchu. Takže souhrnně: málo zalévat, dost světla a preventivně kontrolovat na škůdce. Držím palce!

192 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2025
Patrik Prchal
Patrik Prchal