Meskalin.cz/Fórum/Proč mi sukulent žloutne a co s tím?

Proč mi sukulent žloutne a co s tím?

Mám doma několik sukulentů, které jsem si pořídil nedávno a teď se mi zdá, že jeden z nich začíná žloutnout. Nechápu, co se děje, protože jsem se snažil dodržovat všechny rady ohledně jejich pěstování. Mám ho umístěný na slunném místě, zalévám ho jenom občas a používám vhodný substrát. Když jsem si pořizoval rostliny, četl jsem o tom, jak jsou sukulenty odolné a snadné na údržbu, ale teď mám obavy, jestli mu něco neschází nebo jestli nedělám něco špatně. Mohlo by to být třeba přelití? Jak poznám, že je to přesně ono? A co když je to naopak – málo vody? Vím, že mají rády sucho, ale občas mám pocit, že mu chybí vlhkost. Také mě zajímá, jestli by to mohlo být způsobené příliš nízkou teplotou nebo průvanem. Co když mu nesvědčí místo, kde ho mám? Jak velký vliv má okolní prostředí na zdraví sukulentů? Zkrátka, co bych mohl udělat jinak, abych mu pomohl? Jaké jsou nejlepší tipy pro ochranu před žloutnutím a co všechno bych měl sledovat? Nechci o něj přijít!

171 slov
1.7 minut čtení
19. 7. 2021
Filip Kočí
Filip Kočí

Žloutnutí sukulentů může mít pár příčin, a fakt, že se ti to děje, nemusí znamenat, že děláš něco až tak špatně. Přelití je jedno z nejčastějších viníků, takže zkus zkontrolovat, jestli není substrát moc mokrý nebo jestli neodtéká dobře. Když máš pocit, že je substrát suchý, ale listy jsou žluté, může to být i nedostatek vody. Sukulenty sice snesou sucho, ale taky potřebují čas od času něco napít. Dále se zaměř na teplotu a okolní podmínky – pokud je v místnosti chladno nebo průvan, tak to taky může vadit. Zkus ho přemístit na stabilnější místo s dobrým světlem, ale ne na přímém slunci celý den. Sleduj i to, jak vypadá celý rostlina – pokud listy začnou opadávat, nebo měknout, je to jasný signál problémů. Na závěr se neboj občas prozkoumat kořeny – jestli nejsou nahnědlé nebo shnilé, pak je všechno v pořádku. Důležitý je najít tu správnou rovnováhu a časem bys měl přijít na to, co tvému sukulentu vyhovuje.

159 slov
1.6 minut čtení
6. 3. 2024
Bohumil Pícha
Bohumil Pícha

Žloutnutí sukulentů může mít víc příčin. Přelití je fakt častý problém, i když si dáváš pozor. Zkus se podívat, jestli nemá mokré kořeny nebo jestli substrát rychle nevsakuje vodu. Jestli jo, tak mu dej víc času mezi zaléváním. Můžeš taky zkusit substrát s dobrou drenáží. Naopak, pokud je substrát moc suchý a půda praská, tak možná potřebuje víc vody.

Teplota a průvan taky hrajou roli. Sukulenty mají rády teplo, ale ne žádný extrémy. V zimě by neměly být na chladném místě nebo v průvanu, jinak to nezvládnou. Hlavně sleduj, jak reagují na slunce – moc slunce může spálit listy a žloutnout. Zkus je trošku přesunout, třeba na místo s méně přímým sluncem, ale pořád dost světla.

Celkově sleduj listy: pokud jsou měkké a žluté, je to většinou signál, že něco není v pořádku s vodou – buď moc nebo málo. A nebo se podívej na kořeny, jestli nejsou hnijící. Zkus mu dávat pozor a dělat malé úpravy podle jeho reakcí.

158 slov
1.6 minut čtení
7. 8. 2022
Markéta Kašparová
Markéta Kašparová