Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty se hodí do jedné nádoby?

Jaké sukulenty se hodí do jedné nádoby?

Zajímalo by mě, jaké sukulenty byste doporučili kombinovat v jedné nádobě. Mám doma pár různých druhů, ale nejsem si jistý, které z nich vypadají dobře pohromadě. Chtěl bych vytvořit krásnou aranžmá, které by vyniklo na okně, ale bojím se, že některé sukulenty by si mohly vzájemně konkurovat nebo mít odlišné požadavky na péči. Rád bych věděl, jestli existují nějaké osvědčené kombinace, které se hodí jak barevně, tak tvarově. Například přemýšlím o tom, zda by k sobě šly nějaké menší kaktusy s plochými sukulenty, nebo jestli je lepší držet se jen jednoho typu. Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů v jedné nádobě? Je důležité mít na paměti jejich potřeby ohledně světla a zálivky? Jaké druhy jsou vyloženě "kamarádi" a jaké byste raději pěstovali odděleně? Ocenil bych jakékoli tipy nebo rady, které by mi pomohly udělat to nejlepší rozhodnutí pro moji rostlinnou zahrádku.

141 slov
1.4 minut čtení
6. 2. 2025
Vlastimil Janoušek
Vlastimil Janoušek

Sukulenty jsou super volba na aranžmá, ale máš pravdu, že je dobrý to promyslet. Já bych doporučil kombinovat spíš ty, co mají podobný nároky na světlo a zálivku. Například Echeveria a Sedum se hodí spolu, vypadají hezky vedle sebe a mají podobné potřeby. Kaktusy jako Mammillaria bys mohl zkusit s něčím plochým, třeba s Haworthia, ale pozor na to, jak moc slunce potřebujou.

Co se týče zalévání, dej pozor, aby se jim nestávala voda u kořenů. To je pak zabije. Mě se osvědčilo dávat do jedné nádoby různé tvary a barvy – třeba zelené Echeverie s červeným Sedum. Vypadá to super a je to taková pestrost. Ale raději vynechaj ty, co hodně rostou nebo mají jiný půdní požadavky. Pak bys mohl mít problém.

Když to dáš dohromady, tak se na to podívej a uvidíš, co vypadá nejlíp. Takže v podstatě – drž se podobných nároků a barevně to můžeš zkombinovat podle sebe.

152 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Eliška Jarošová
Eliška Jarošová

Sukulenty se dají kombinovat docela fajn, ale je dobrý mít na paměti, že některý druhy mají různý požadavky na péči. Třeba Echeverie a Haworthia se často dávají dohromady, protože mají podobný styl a potřebují podobné podmínky. Můžeš zkusit i menší kaktusy s plochýma sukulentama, jako je například Sedum – vypadají spolu pěkně a vyplní prostor.

Hlavně dej pozor na to, aby žádný z nich neměl moc mokro, to by mohlo udělat paseku. Dobrá drenáž je klíčová! No a co se týká světla, tak většina sukulentů má ráda hodně sluníčka, ale ne všechny to snesou – některý typy se můžou spálit. Takže jestli máš okno na jih, dávej pozor, abys je moc nespálil.

Zkus se vyhnout kombinaci různých druhů s hodně odlišnýma potřebama - třeba nějaký tropický sukulent s kaktusem. To může být problém. Když už je dáš dohromady, tak si hraj s výškou a tvary – aby to bylo hezký na pohled.

150 slov
1.5 minut čtení
22. 1. 2025
Filip Kafka
Filip Kafka