Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty?

Jak často zalévat sukulenty?

Zdravím všechny fanoušky sukulentů! Už nějaký čas se snažím o údržbu své malé kolekce těchto fascinujících rostlin a narazil jsem na jednu otázku, která mě trápí. Jak často vlastně zalévat sukulenty? Vím, že jsou to rostliny, které se dovedou přizpůsobit suchým podmínkám, ale právě proto mám obavy, abych je nezalil příliš nebo naopak, abych je nenechal uschnout. Bylo mi doporučeno, že je dobré držet se pravidla "raději méně než více", ale kolikrát za týden je ještě "méně"? Zároveň jsem slyšel, že to záleží na ročním období a také na tom, kde přesně tyto rostliny mám umístěné – jestli jsou na slunci nebo ve stínu. Mám i několik různých druhů a každý vypadá trošku jinak, tak nevím, jestli všechny potřebují stejnou péči. Máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti, které byste mohli sdílet? Jak poznám, kdy jsou sukulenty skutečně žíznivé? Je třeba sledovat půdu, nebo existují nějaké jiné signály? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak efektivně zalévat sukulenty a jak se postarat o to, aby byly zdravé a šťastné. Děkuji předem za jakoukoli radu!

174 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Karel Hůlka
Karel Hůlka

Zalévání sukulentů je vždycky taková věda. Obecně platí, že je fajn zalévat je zhruba jednou za 1-3 týdny, ale záleží to fakt na spoustě věcí. Když je teplo a slunečno, tak se můžou chtít napít častěji. Zimní měsíce jsou většinou suchší, takže stačí méně. Dobrý tip je zkontrolovat půdu – jestli je suchá tak 2-3 cm pod povrchem, tak to chce vodu. Když ji zaliješ, dej pozor, aby voda dobře odtekla, protože sukulenty nesnáší stát ve vodě. Každý druh má trochu jiné nároky, takže se vyplatí si o nich něco přečíst. A pokud uvidíš, že listy začínají žloutnout nebo měknout, to je jasný signál, že něco není v pořádku – většinou to bývá buď moc vody nebo naopak sucho. Takže jo, radši míň než víc a sleduj ty svoje rostlinky!

130 slov
1.3 minut čtení
9. 11. 2024
Jiří Baloun
Jiří Baloun

Zalévat sukulenty je dost o tom, jaký mají podmínky. Obecně se říká, že méně je více. V létě, když jsou na slunci a teple, můžeš zalévat tak jednou za 1-2 týdny. V zimě to klidně prodluž na 3-4 týdny, protože spí a potřebují míň vody. Fakt dobrý tip je zkontrolovat půdu – pokud je horní vrstva suchá, tak je čas zalít. Měj na paměti, že každý druh může mít nějaké specifické potřeby, takže si zjisti víc o těch svých. Pokud začneš vidět, že sukulenty ztrácejí barvu nebo vypadají ochable, tak to může být známka toho, že potřebují víc vody. Takže sleduj je a podle toho se řiď.

107 slov
1.1 minut čtení
5. 11. 2023
Renata Štěpánová
Renata Štěpánová