Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho kaktusy zvládnou bez vody?

Jak dlouho kaktusy zvládnou bez vody?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám dotaz, který mě už delší dobu trápí a doufám, že mi tu někdo pomůže. Chci se zeptat, jak dlouho vlastně kaktusy vydrží bez vody? Vím, že jsou to rostliny, které se přizpůsobily suchým podmínkám a dokážou si vodu uchovávat, ale zajímalo by mě, jaké jsou konkrétní časové limity. Může to být pár dní, týdnů nebo dokonce měsíců? Co když zapomenu kaktusy zalít, jak rychle se to na nich projeví? Občas cestuji a jsem nervózní, co by se stalo, kdybych je nechal bez péče delší dobu. Taky bych rád věděl, jestli různé druhy kaktusů mají v tomto ohledu rozdílné nároky. Mohou některé druhy přežít delší dobu bez vody než jiné? A co teplota – hraje role v tom, jak dlouho vydrží? Odpovídali jste už někdy na podobné otázky nebo máte nějaké osobní zkušenosti? Určitě bych byl rád za každou radu nebo tip. Děkuji předem!

150 slov
1.5 minut čtení
15. 2. 2023
Olga Marešová
Olga Marešová

Takže, kaktusy jsou fakt odolný. Obecně se říká, že vydrží bez vody několik týdnů až měsíců, záleží na typu kaktusu a podmínkách. Třeba Echinopsis a některý druhy opuncie to zvládnou líp než jiné. Pokud jde o teplotu, v horku se rychleji ztrácí vlhkost, takže pak je potřeba mít na paměti, že kratší doba bez vody. Když zapomeneš zalít, zpravidla začne kaktus vypadat uvadle, ale pokud je to jen chvilka, většinou to přežijou. Měj na paměti, že je lepší je trochu podlít než je utopit, takže pokud jsi na cestách, dej jim radši méně vody než víc. Dobře přizpůsobený kaktus se prostě dostane skrz období bez vody docela v pohodě.

109 slov
1.1 minut čtení
30. 1. 2025
Dominik Hácha
Dominik Hácha

Kaktusy jsou fakt odolné, zvládnou to různě. Závisí to na druhu, ale většina vydrží bez vody klidně několik týdnů, někdy i měsíců. Třeba takovej Echinocactus nebo Ferocactus se umí udržet podstatně díl než jiný druhy. Ale jo, čím teplejší je, tím víc vody potřebujou, takže když je v horku, může to být horší. Pokud je ale zima, tak jim to moc nevadí. Když zapomeneš zalít, tak se to na nich začne projevovat tak po pár týdnech – listy nebo stonky začnou sesychat nebo prostě vypadat smutně. Takže pokud občas cestuješ, klidně si kaktusy nech na delší dobu bez vody, ale radši je umísti někam do stínu a do chladnější místnosti. Hlavně ne přímý slunce, když jsou suchý! Někdy stačí prostě méně péče a oni se ti odvděčí.

127 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2025
Jaroslav Doležal
Jaroslav Doležal