Meskalin.cz/Fórum/Proč mi sukulenty nekvetou, co dělám špatně?

Proč mi sukulenty nekvetou, co dělám špatně?

Dobrý den, mám doma pár sukulentů, které jsem si pořídil před nějakým časem a pořád čekám, že se dočkám jejich kvetení. Jenomže to nějak ne a ne přijít. Všude čtu, jak jsou sukulenty krásné a že když se jim daří, tak dokonce kvetou. Ale u mě je to zatím velké zklamání. Každý den pečlivě zalévám, ale možná až moc? Někde jsem slyšel, že by se neměli příliš přelívat, tak se snažím dodržovat intervaly a kontrolovat půdu. K tomu jsem je dal na místo, kde mají dost slunečního světla, někdy i přímo na okno. V létě to vypadalo slibně, ale i tak žádné květy. Přemýšlím jestli používám správný substrát. Mám pocit, že jsem koupil nějakou univerzální směs, ale možná by potřebovaly něco specifického pro sukulenty nebo kaktusy? Vím, že některé druhy potřebují i chladnější období k nabytí síly na kvetení, jenže já je mám v bytě a teploty se moc nemění. Možná jim chybí hnojivo? Zkoušel jsem občas přihnojit, ale nevím jestli jsem použil dobré hnojivo a jak často bych to měl dělat. Jinak se mi zdají zdravé, žádné skvrny nebo špatné listy, ale květy nikde. Takže se ptám – co dělám špatně? Jaké jsou tajemství pro úspěšné kvetení sukulentů? Jaký je optimální způsob péče? Děkuji všem za tipy!

208 slov
2.1 minut čtení
23. 5. 2022
Helena Vobořilová
Helena Vobořilová

Myslím, že to může být kombinace víc faktorů. Sukulenty většinou kvetou, když se cítí dobře, ale taky potřebujou určitý stres. Třeba u tebe může být problém s přeléváním – tyhle rostliny fakt nesnášejí moc vody, takže jestli je zaléváš každý den, tak je to špatně. Zkus radši nechat substrát pořádně proschnout mezi zálivkami.

Co se týče světla, tak přímo slunce na okno je fajn, ale někdy je dobrý je trošku chránit před přílišným horkem. Taky substrát – univerzální směs často není úplně ideální. Měl bys zkusit substrát určený přímo pro sukulenty a kaktusy, ten má lepší drenáž.

Hnojivo – jo, to je taky důležitý. Pokud používáš nějaké univerzální hnojivo, tak se ujisti, že je na vodní bázi a na jaře nebo v létě to zkus přihnojit jednou za měsíc. Případně prostuduj, jaký hnojivo je dobrý pro sukulenty konkrétně.

No a chladnější období – to máš pravdu, některé druhy potřebují trochu spánek v zimě, takže jestli máš doma teplo a nic se nemění, tak to může taky být problém. Zkus je v zimě dát někam trošku chladněji, ale zase ne moc:-) Myslím, že když trochu upravíš péči, tak by mohly začít kvést.

188 slov
1.9 minut čtení
25. 12. 2024
Blanka Adámková
Blanka Adámková

Hele, to je normální, že se ti sukulenty nechcou rozkvést. Můžeš dělat několik věcí špatně. První věc, co mě napadá, je zalévání. Sukulenty mají radši sucho, takže když je moc přeliješ, tak se jim třeba ani nechce kvést. Hlavně je nechte mezi zálivkami pořádně proschnout.

Další věc – substrát. Jestli máš univerzální směs, tak to možná není ideální. Zkus něco s dobrou drenáží, speciálně na kaktusy a sukulenty. Někdy to chce i trošku písku nebo perlitu do toho substrátu přimíchat.

Co se týče světla, tak to vypadá dobře, ale pamatuj, že některým druhům může chybět i nějaké to stinnější místo. Taky zkus zajistit, aby měly aspoň chvilku chladnější období – třeba v zimě, klidně je dej na okenní parapet s nižší teplotou.

A hnojení? To může taky hrát roli. Zkus použít hnojivo pro sukulenty a kaktusy, dej pozor na dávkování a frekvenci – obvykle stačí jednou za měsíc během vegetačního období.

Takže shrnuto: méně vody, lepší substrát, vhodné světlo a správné hnojivo. Držím palce, ať ti brzy vykvetou!

165 slov
1.7 minut čtení
2. 2. 2025
Šárka Netolická
Šárka Netolická