Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy, aby dobře kvetly?

Jak často zalévat kaktusy, aby dobře kvetly?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů. Mám dotaz ohledně zalévání těchto úžasných rostlin. Vím, že kaktusy jsou obecně odolné a vydrží i v suchých podmínkách, ale zajímalo by mě, jak často je vlastně potřeba je zalévat, aby krásně kvetly a byly zdravé. Slyšel jsem, že to může záviset na různých faktorech, jako je roční období, druh kaktusu nebo dokonce i teplota v místnosti. Někdo říká, že by se měly zalévat jednou za týden, jiný zase doporučuje méně časté zalévání. Četla jsem také něco o tom, že kaktusy mají radši spíše sucho, ale jak to tedy vlastně je? Kdy je nejlepší doba na zalévání? Mám se soustředit na to, kdy začnou tvořit poupata nebo květy? A co substrát? Je lepší mít nějaký speciální pro kaktusy? Budu ráda za vaše rady a zkušenosti, protože chci, aby mi kaktusy prospívaly a co nejvíc kvetly. Děkuji!

142 slov
1.4 minut čtení
13. 11. 2023
Lucie Ondrová
Lucie Ondrová

Zalévání kaktusů je fakt věda, ale v podstatě se to dá shrnout takhle: v létě, když jsou aktivní, tak je třeba zalévat častěji, třeba jednou za 10-14 dní. Zimní období je jiná pohádka, tam stačí zalévat jednou za měsíc nebo klidně ještě méně. Hlavně pozor, ať to nepřehnete, kaktusy fakt nemají rády, když mají mokré nohy. Takže pokud máš substrát pro kaktusy, co dobře odvodňuje, to je super. Když začnou kvést nebo tvořit poupata, můžeš je trošku víc hnojit a zalít, ale zase ne moc. Klíčový je taky teplotní rozdíl – pokud je teplo a sluníčko, tak si říkají o víc vody. Jinak je to vždycky o tom sledovat, jak na to reagují. Takže prostě experimentuj a uvidíš, co tvé kaktusy potřebují.

122 slov
1.2 minut čtení
7. 4. 2024
Ludmila Jiránková
Ludmila Jiránková

Zalévání kaktusů je fakt taková věda, ale ve zjednodušené formě to není zas tak složitý. Záleží hodně na ročním období – v létě, když je teplo a sluníčko, tak je můžeš zalévat klidně jednou za týden nebo i dva týdny, ale v zimě stačí třeba jednou za měsíc. Všechno se to odvíjí od toho, jak moc je substrát suchý. Když si nejseš jistá, zkus strčit prst do země, pokud je suchá, tak je čas na vodu. Co se týče substrátu, tak jo, speciální pro kaktusy je super volba, mají jinou strukturu a lépe odvádí vodu. A pozor na přelití! Kaktusy nemají rády mokré nohy. Kvetou většinou tehdy, když jsou v dobré kondici a mají dostatek světla a správnou péči, takže pokud budeš dodržovat tyhle základní věci, měly by ti krásně kvést.

131 slov
1.3 minut čtení
12. 11. 2024
Aleš Kalous
Aleš Kalous