Meskalin.cz/Fórum/Jaká je nejlepší péče o sukulenty v teráriu?

Jaká je nejlepší péče o sukulenty v teráriu?

Zdravím všechny fanoušky sukulentů! Mám terárium, ve kterém bych rád pěstoval pár různých druhů sukulentů a kaktusů, ale vůbec nevím, jak se o ně správně starat. Jaké jsou nejlepší tipy a triky pro péči o tyto rostliny v uzavřeném prostoru, jako je terárium? Jak často bych měl zalévat? Zjistil jsem, že příliš mnoho vody může být špatné, ale jak poznám, kolik je akorát? A co se týče světla, jaký typ osvětlení je ideální? Mám používat umělé světlo nebo jim stačí přirozené slunce? A co substrát? Jaký typ zeminy je nejlepší pro sukulenty v teráriu? Slyšel jsem o různých směsích a přísadách - co byste doporučili vy, kteří už máte zkušenosti? Také mě zajímá, jestli existují nějaké speciální tipy pro ochranu před škůdci nebo nemocemi, které by mohly útočit na sukulenty v teráriu. Pokud máte nějaké rady nebo osobní zkušenosti, budu moc rád za vaše názory. Děkuji!

146 slov
1.5 minut čtení
21. 12. 2021
Michaela Adámková
Michaela Adámková

Takže, péče o sukulenty v teráriu je trochu jiná než venku. První věc, co si uvědomit, je zalévání. Mít na paměti, že sukulenty nemají rády moc vody - nejlepší je zalévat jednou za 2-3 týdny, v zimě klidně ještě méně. Zkusíš si udělat test - když je substrát suchý na dotek, tak je čas zalít. Co se týče světla, pokud máš terárium u okna, tak to většinou stačí. Ale pozor na přímé slunce, to může spálit listy. Pokud bys měl terárium v tmavším koutě, umělé světlo (LED) může být dobrá volba. Osvětlení dej na cca 12 hodin denně.

Substrát by měl být dobře propustný – směs písku a zeminy pro kaktusy bývá ideální. Někteří lidi do toho míchají i perlit nebo štěrk pro lepší drenáž. Co se škůdců týče, dávej pozor na červce a molice - pravidelně kontroluj listy a užívej přírodní postřiky, když něco zahlédneš. Jestli budeš mít dobré podmínky a o rostliny se starat, měly by ti prospívat. Tak hodně štěstí s teráriem!

165 slov
1.7 minut čtení
21. 5. 2021
Elena Soukupová
Elena Soukupová

Péče o sukulenty v teráriu je fakt specifická. Hlavně nezapomeň na drenáž, aby se ti voda nedržela u kořenů. Zalévat bys měl tak jednou za 2-3 týdny, ale fakt záleží na teplotě a vlhkosti – čím tepleji, tím častěji. Měř si to radši tak, že substrát musí být suchý aspoň 2-3 cm pod povrchem. Co se světla týče, nejlepší je přirozené slunce, ale pokud nemáš dostatek světla, tak umělé LEDky s modrým a červeným spektrem jsou taky super. Substrát si můžeš udělat z klasické zeminy na sukulenty smíchané s pískem nebo perlitem, aby to dobře odvodnilo. Škůdci ti můžou dělat problém, tak občas kontroluj spodní stranu listů a když zjistíš, že něco je špatně, dej tomu pestici nebo mýdlový roztok. Jinak to chce hlavně trpělivost a pozorovat rostliny, ony ti napovědí, co potřebují.

133 slov
1.3 minut čtení
11. 6. 2023
Dana Jelínková
Dana Jelínková
Podobné otázky