Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje Lithopsy nekvetou?

Co dělat, když moje Lithopsy nekvetou?

Zdravím všechny milovníky sukulentů, mám takový problém se svými Lithopsy a ráda bych se zeptala, co s tím. Mám tyhle krásné rostlinky už nějaký ten čas a vždycky jsem si říkala, jaké budou nádherné květy, až konečně vykvetou. Jenže zatím se nic neděje. Zatímco ostatní kaktusy a sukulenty v mé sbírce kvetou jako o život, moje Lithopsy se nezdají být vůbec v náladě. Zkoušela jsem je přesunout na sluníčko, ale pořád nic. Možná dělám něco špatně? Myslíte, že je problém v zálivce? Četla jsem, že Lithopsy potřebují speciální péči a že nadměrné zalévání může být pro ně fatální. Jak často by měly být zalévány? A co hnojení? Měla bych je nějak podpořit hnojivy nebo to spíš nechat na přírodě? Také mě zajímá, jakou teplotu preferují. Mám je doma v bytě, kde jsou celkem teplé podmínky, ale možná to není ideální. Nebo snad potřebují nějaké období klidu? Vím, že některé sukulenty vyžadují specifické podmínky pro kvetení a já bych chtěla mít jistotu, že jim dávám to nejlepší. Pokud máte zkušenosti nebo rady, které by mi mohly pomoci dostat moje Lithopsy do kvetoucího stavu, budu moc vděčná! Děkuji předem za jakékoli tipy!

190 slov
1.9 minut čtení
25. 12. 2024
Ladislav Vlk
Ladislav Vlk

Ty Lithopsy jsou fakt choulostivý. Kvetou většinou až po nějakým tom období klidu, tak uvidíš, jestli je máš dostatečně v klidu, třeba v zimě. Co se týče zalévání, tak to je opravdu ošemetný – radši míň než víc. Zalévej je tak jednou za pár týdnů a jenom když je substrát úplně suchý. Hnojení bych moc nedoporučoval, zvlášť pokud jsou mladé. Dobrej nápad je taky přesvědčit se, že mají dost světla, ale ne přímý slunce na hodiny, to by mohly spálit. Teplota by měla být spíš kolem 20-25°C, což bys měla mít v bytě v pohodě. Takže dej jim trošku klid a uvidíš, třeba se nakonec doberou k tomu květu.

109 slov
1.1 minut čtení
22. 12. 2024
Pavla Světlíková
Pavla Světlíková

Když Lithopsy nekvetou, může být několik důvodů. Zkus se zaměřit na zálivku – tyhle rostliny fakt nesnášejí přemokření, takže zalévej jen když je substrát úplně suchý. Tak jednou za 2-3 týdny v létě by mělo stačit, v zimě klidně ještě méně. Hnojení je taky důležité, ale nedávej jim to moc často. Nějaké tekuté hnojivo na sukulenty jednou za měsíc v růstové sezóně by mohlo pomoct. Co se týče teploty, Lithopsy mají rády teplo, ale potřebují taky období klidu – v zimě by měly mít chladnější podmínky. Zkus je postavit na sluníčko, ale dej pozor na přímé slunce, aby se nespálily. Drž je na světlém místě a dej jim takový čas, možná se dočkáš květů! Hlavně nepanikař a buď trpělivá.

119 slov
1.2 minut čtení
25. 10. 2024
Daniel Macek
Daniel Macek
Podobné otázky