Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy v zimě - venku nebo dovnitř?

Kaktusy v zimě - venku nebo dovnitř?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takovou otázku ohledně péče o naše trny. Přemýšlím, jestli je možné nechat kaktusy venku během zimy, nebo jestli by bylo lepší je přenést dovnitř. Mám pár různých druhů, které jsem si pořídil na jaře a teď se bojím, že pokud je nechám venku, mohly by umřít, protože přece jenom zima u nás není žádná sranda. Zatím jsem je měl venku na sluníčku a docela si zvykly, ale nevím, jak moc odolné jsou vůči mrazu. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké speciální kaktusy, které snesou chladné počasí lépe než jiné, nebo jestli je lepší je všechny schovat do tepla. Někdo mi říkal, že by se měly postupně aklimatizovat na nižší teploty, ale zase se bojím, abych jim tím nezpůsobil víc škody než užitku. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů v zimních měsících? Jaké metody používáte pro ochranu svých rostlinek? Budu moc rád za vaše rady a tipy!

153 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2024
Božena Procházková
Božena Procházková

Kaktusy většinou nemají rády mráz, takže pokud máš ty citlivější druhy, fakt bych je radši přenesl dovnitř. Některé odolné kaktusy jako Echinocactus nebo Opuntia zvládnou chlad, ale ty bys měl mít na paměti, že musí být suché a dobře odvodněné. S aklimatizací to není tak jednoduché – pokud je máš venku delší dobu, můžeš je na pár dní pomalu přenášet do chladnější místnosti a pak do tepla. Ale pozor na vlhko, to je pro kaktusy zlo! Zkus je dávat na světlo a kontroluj, jak reagují. V zimě už moc nepřihnojovat a polej jen minimálně. Když je schováš do tepla, tak jim dej co nejvíc světla. Tak snad to pomůže!

109 slov
1.1 minut čtení
2. 2. 2025
Milan Maleček
Milan Maleček

Kaktusy většinou nesnášejí mráz, takže pokud máš nějaké citlivější druhy, nejlepší bude je vzít dovnitř. Některé kaktusy jako třeba Echinocereus nebo Opuntia snesou chlad lépe, ale stejně je lepší je chránit před mrazem. Pokud je máš venku a zvyknou si na slunce, tak můžeš zkusit je postupně aklimatizovat, ale je to risk. Když začne mrznout, radši je dej domů. V zimě potřebujou světlo, ale ne moc vody, tak s tím opatrně. Někdo dává kaktusy do garáže nebo na chladné okno, ale musí tam být světlo. Takže shrnuto – pokud nevíš přesně, co máš za druhy, vezmi je radši dovnitř.

99 slov
1 minut čtení
18. 1. 2025
Adéla Kolářová
Adéla Kolářová
Podobné otázky