Meskalin.cz/Fórum/Žloutnoucí listy rostliny v zimě – co s tím?

Žloutnoucí listy rostliny v zimě – co s tím?

Chtěla bych se zeptat, co dělat, když moje rostlina, kterou mám doma, začíná mít žloutnoucí listy, a to hlavně teď v zimním období? Je to kaktus nebo sukulent, nevím přesně, co s tím. Vždy jsem si myslela, že takové rostliny vydrží i chladnější počasí, ale teď jsem si všimla, že některé listy žloutnou a obávám se, že by to mohlo znamenat něco vážného. Mám ji umístěnou na okně, kde je dostatek světla, ale občas tam může být chladněji, když je venku mráz. Mohlo by to být tím? Nebo snad zalévám moc nebo málo? Jak poznám, jestli jí chybí živiny nebo jestli je to důsledek špatné péče? Zkoušela jsem ji přesunout na jiné místo v bytě, ale zdá se, že se to nezlepšuje. Jaké byste mi mohli dát rady ohledně péče o rostlinu v zimě a jak se postarat o žloutnoucí listy? Mám ji stříhat nebo nechat být? Věřím, že někdo z vás má zkušenosti a mohl by mi poradit. Děkuji!

160 slov
1.6 minut čtení
20. 7. 2021
Jan Štěpánek
Jan Štěpánek

Myslím, že žloutnutí listů u kaktusu nebo sukulentu může mít pár příčin. Zima a chlad určitě hrají roli, protože tyhle rostliny mají rády teplo a přímé sluneční světlo, ale v zimě se to může dost změnit. Zkontroluj, jestli máš rostlinu blízko okna, kde může táhnout. Mrazy venku můžou udělat zázraky s teplotou v bytě a to jim moc nesvědčí.

Co se týče zalévání, tak většina sukulentů a kaktusů potřebuje v zimě mnohem méně vody než v létě. Takže pokud ji zaléváš moc, může to být problém. Zkus nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním. Když už jsou listy žluté, můžeš je opatrně odstřihnout, aby rostlina měla víc energie na zdravý růst. A taky se koukni na hnojiva – jestli jsi je nedávala, tak teď by to mohlo být fajn, ale opatrně s tím, raději až na jaře. Zkus ji přesunout na místo, kde je víc světla a tepla, třeba na stůl nebo k jinému oknu. Snad se brzo uzdraví!

157 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Miroslav Hroch
Miroslav Hroch

Žloutnutí listů u kaktusu nebo sukulentu v zimě může mít pár příčin. Určitě zkontroluj, jestli ji nezaléváš moc, to je častý problém. V zimě rostliny většinou potřebují míň vody, protože neprocházejí tak intenzivním růstem. Pokud máš pocit, že substrát je stále mokrý, zkus na chvíli přestat s vodou.

Další věc jsou teplotní výkyvy. I když sukulenty snesou chlad, nesmí být přímo na okně, kde je mráz. Zkus ji dát někam, kde nebude vystavená studenému vzduchu a bude mít stabilní teplotu.

Pokud jde o živiny, v zimě je většina rostlin v klidovém období, takže hnojení teď není potřeba. Žloutnoucí listy můžeš opatrně odstřihnout, pokud už jsou hodně poškozené.

Vypadá to, že jsi udělala dobře, když jsi ji přesunula na jiné místo, ale buď trpělivá a sleduj, jak se jí daří. Občas to chce čas, než se zotaví.

135 slov
1.4 minut čtení
20. 11. 2024
Luboš Maleček
Luboš Maleček
Podobné otázky