Meskalin.cz/Fórum/Jak uchovat kaktusy přes zimu, aby nepomrzly?

Jak uchovat kaktusy přes zimu, aby nepomrzly?

S blížící se zimou mám čím dál tím větší obavy o své kaktusy, které jsem si tak pečlivě vypěstoval. Je to pro mě velká záliba a každý rok se snažím o to, aby mi mé rostlinky vydržely a prosperovaly i v těch chladnějších měsících. Ale letos mám pocit, že nevím, co s nimi udělat. Jak vlastně správně uchovat kaktusy přes zimu, aby mi nepomrzly? Myslím si, že by mohlo být dobré je přemístit někam do tepla, ale zároveň se bojím, abych je nezničil přechodem na jiné místo. Mám je nechat na okně, nebo je schovat do sklepa? Jak by měla vypadat ideální teplota a vlhkost pro kaktusy během zimy? Existují nějaké speciální tipy na zimu, které by mi pomohly udržet je co nejvíce v kondici? Je také důležité omezit zálivku, nebo bych měl i v zimě zalévat? Zajímalo by mě i to, jak poznat, že už je pro ně příliš chladno. Pokud někdo má zkušenosti s různými druhy kaktusů a ví, co funguje pro konkrétní druhy v zimních měsících, byl bych za každou radu moc vděčný. Děkuji předem za tipy a rady!

182 slov
1.8 minut čtení
27. 2. 2024
František Urban
František Urban

Jasně, zimní péče o kaktusy je důležitá. Nejdřív je fakt dobrý je přemístit do tepla, ale ne do přehřátýho bytu. Ideální teplota je tak kolem 10-15 °C, aby se udržely v klidovém stavu. Na okně to zkus, ale pozor na průvan a přímý slunce, což by je mohlo spálit. Sklep může být fajn, pokud je tam sucho a teplo, jinak to může být risk. Zálivku fakt omez, většina kaktusů v zimě v podstatě spí, takže zbytečně neotravuj s vodou. Když začneš vidět měkký nebo hnědý skvrny na rostlině, tak to už není dobrý znamení. Sleduj to a radši se poraď s konkrétním druhem, co máš. Každopádně hodně štěstí!

108 slov
1.1 minut čtení
5. 4. 2023
Patrik Říha
Patrik Říha

Kaktusy v zimě potřebují hlavně klid a sucho. Přesunout je do tepla je dobrý nápad, ale dej pozor, aby to nebylo hned na topení, to by mohlo být moc. Ideální je najít místo, kde bude kolem 10-15°C. Sklep, kde je chladněji a sucho, může být fajn, ale musíš je mít pod kontrolou, aby tam nebyla úplná tma. Na okně můžeš nechat, ale radši ne na přímém slunci. Co se týče zálivky, tak v zimě fakt šetři, kaktusy jdou do vegetativního klidu, takže stačí zalívat jednou za měsíc nebo i méně. Pozoruj je – jestli začnou měknout nebo zhnědnou, tak je asi moc zima. Zkus se taky vyhnout vlhkým místům, to by jim mohlo uškodit. Takže zkrátka sucho a chladno. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
21. 3. 2023
Blanka Valentová
Blanka Valentová
Podobné otázky