Meskalin.cz/Fórum/Zalévání kaktusů v zimě – Jak to vlastně je?

Zalévání kaktusů v zimě – Jak to vlastně je?

Rád bych se zeptal na jednu věc, co se týče péče o kaktusy. Mám několik různých druhů a vždycky jsem slyšel, že kaktusy potřebují v zimě méně vody, ale co když jim dám trošku? Mám strach, že když je nechám úplně bez vody, tak uschnou a já o ně přijdu. Zase na druhou stranu jsem slyšel, že pokud je zaliji moc, tak mohou začít hnit a to by bylo ještě horší. Takže teď nevím, co dělat. Zalévat vůbec, nebo jenom tak trošku? A pokud ano, jak často? Jaký je vlastně správný způsob zalévání během zimních měsíců? Mám je nechat úplně suché, nebo jim dát občas napít? Co třeba v případě, že mám kaktusy umístěné na okně, kde je trochu tepleji? Je lepší si s nimi hrát a zkusit to, nebo raději dodržovat nějaký určitý režim? Byl bych rád za vaše zkušenosti a rady ohledně této problematiky. Děkuji!

147 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2023
Romana Dvořáková
Romana Dvořáková

Zalévání kaktusů v zimě je fakt ošemetný. Většina kaktusů je v zimě v období klidu, takže potřebují mnohem míň vody než v létě. Když je dáš na okno, kde je tepleji, tak si dej pozor, protože to může zmást jejich rytmus a žádat víc vody. Můj tip je, že pokud vidíš, že substrát je úplně suchý, tak jim můžeš dát trošku – třeba tak jednou za měsíc. Ale fakt málo, aby to nevypadalo jako potopa. Hlavně sleduj, jak reagují. Kdyby začly hnít, tak to by byla blbost. Prostě se snaž udržet rovnováhu a radši míň než víc. Hlavně nezapomeň, že kaktusy jsou zvyklé na suché klima, takže vysušení je lepší než přemokření.

112 slov
1.1 minut čtení
21. 6. 2023
Daniel Šilhavý
Daniel Šilhavý

Zalévání kaktusů v zimě je fakt ošemetné. Ano, mají tendenci potřebovat míň vody, protože většina z nich je v klidu. Ale úplně je nenechávej bez vody – to je taky špatně. Obecně se doporučuje zalévat tak jednou za měsíc, ale spíš podle toho, jak je u tebe teplo. Když máš kaktusy na okně, kde je teplo, tak možná budou chtít trošku víc vody, tak to chce hlídat. Vždycky je lepší, když je zaliješ méně a radši necháš půdu proschout, než aby začaly hnít. Zkus se taky podívat na to, jaká je vlhkost vzduchu a teplota. Pokud je sucho a teplejc, tak jim klidně můžeš dát trošku víc. Hlavně si dej pozor na to, aby ti nezůstala voda v podmisky. Je to taková hra – najít ten správný balans medzi zaléváním a suchem.

132 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2022
Vladimíra Doleželová
Vladimíra Doleželová
Podobné otázky