Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus je zimou ohrožený?

Jak poznám, že můj kaktus je zimou ohrožený?

Mám doma několik kaktusů a docela se o ně starám, ale teď, když se blíží zima, tak mám strach, že bych mohl udělat nějakou chybu. Vím, že některé druhy jsou citlivější na chlad a mně už párkrát umřel kaktus, a to nechci nikdy zažít znovu. Můžete mi prosím poradit, jak poznám, že je můj kaktus ohrožený zimou? Jaké jsou příznaky? Třeba jestli se změní jeho barva, nebo jestli se začne scvrkávat? A co když má měkké části nebo hnědé skvrny? To už je podle vás známka, že je něco špatně? Rád bych věděl, jestli je lepší je přenést dovnitř, nebo naopak je nechat venku a doufat, že to přežijí. Jaká minimální teplota by pro ně byla ještě snesitelná? A co zalévání? Měl bych v zimě úplně přestat, nebo jen omezit? Jak vlastně správně ochránit kaktusy před mrazem a zároveň jim dopřát dostatek světla? Omlouvám se za tolik otázek, ale jsem opravdu zmatený a nechci riskovat ztrátu svých rostlinek.

158 slov
1.6 minut čtení
1. 5. 2021
Andrea Coufalová
Andrea Coufalová

Pokud máš kaktusy venku, tak dobrý tip je sledovat teplotu. Většina kaktusů nemá ráda mráz, takže pokud teplota klesne pod 5°C, to už je pro ně problém. Příznaky, že je něco špatně, můžou být změny v barvě – pokud začnou žloutnout nebo hnědnout, tak to není dobré. Měkké části znamenají, že už asi uhynuly. Taky se může stát, že se scvrknou, což značí, že mají nedostatek vody nebo trpí chladem.

Zalévání v zimě je důležitý – určitě omezit nebo úplně přestat, protože kaktusy v zimě většinou spí a nepotřebují tolik vody. Když je máš uvnitř, dej pozor na světlo – potřebují ho dostatek i v zimě, ale ne na přímém slunci, pokud je moc horko.

Když jde o ochranu před mrazem, ideál je je přenést dovnitř nebo alespoň na nějaké chráněné místo. Pokud je necháš venku, zabal je do něčeho izolujícího, třeba do starého prostěradla nebo slámy. Takže shrnuto – sleduj teplotu a příznaky, omez zalévání a dej jim dost světla.

159 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Marie Kubíčková
Marie Kubíčková

Když se blíží zima, je dobrý sledovat pár věcí. Kaktusy, co mají měkké části nebo hnědé skvrny, bys měl brát vážně. To často znamená, že něco není v pořádku. Pokud se začnou scvrkávat, je to taky špatný signál – pravděpodobně trpí suchem nebo chladem. Ideální teplota pro většinu kaktusů je kolem 10-15 °C, ale některé druhy snesou i víc mrazivější podmínky. Pokud máš kaktusy venku a teplota klesne pod nulu, je lepší je přenést dovnitř. Zimní spánek kaktusům prospěje, ale nesmíš je zalévat moc. V zimě stačí jednou za měsíc nebo i méně, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Před mrazem je můžeš chránit nějakým stíněním nebo umístěním blízko zdi, kde bude tepleji. Hlavně dej pozor na světlo - i v zimě potřebují sluníčko, tak je dej na světlé místo. Není třeba se bát, když to zvládneš s péčí a trochou pozornosti, tak by se měly udržet v pohodě.

149 slov
1.5 minut čtení
14. 7. 2023
Jakub Kovář
Jakub Kovář
Podobné otázky