Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když se kaktusy začnou kroutit kvůli změně teploty?

Co dělat, když se kaktusy začnou kroutit kvůli změně teploty?

Nedávno jsem si všiml, že moje kaktusy, které jsem měl doma už nějakou dobu, začaly mít divný tvar. Zjistil jsem, že se začaly kroutit a vypadá to, jako by na ně přišla nějaká pohroma. Vím, že kaktusy jsou celkem odolné rostliny, ale teplo a chlad měly určitě na ně vliv. Přiznám se, že jsem k nim nebyl úplně důsledný a možná jsem je přestěhoval do místa, kde jim to nesvědčí. Myslím si, že se to stalo po tom, co jsem je dal blíž k oknu a během noci byla dost nízká teplota. Četl jsem něco o tom, že prudké změny teploty mohou způsobit deformace a také že některé druhy mohou být citlivější než jiné. Nechci je ztratit, protože jsem do nich investoval spoustu času i peněz. Takže co mám vlastně udělat teď? Mám je nechat v klidu, nebo je přesunout zpátky na to původní místo? Jak moc může teplota ovlivnit jejich růst a tvar? A co dalšího bych měl vědět ohledně péče o kaktusy v takovýchto podmínkách? Mám zasáhnout i jinak nebo počkat, jestli se to spraví samo? Rád bych slyšel vaše zkušenosti nebo rady, co přesně pomohlo vám, když jste čelili podobným problémům.

194 slov
1.9 minut čtení
21. 12. 2024
Vlastimil Sýkora
Vlastimil Sýkora

No, kaktusy fakt dost reagujou na teplotu. Když je dáš blíž k oknu a pak je máš v noci ve studeným, tak se jim to moc nelíbí. Ty deformace, co popisuješ, jsou většinou známkou stresu. Zkus je přesunout zpátky na místo, kde byly dřív, klidně i do trošku teplejšího prostoru. Měly by mít stabilní teplotu, jinak se kroutěj a nemusí na tom být dobře. Voda taky hraje roli – dej pozor, abys je nezaléval moc, to by jim mohlo ublížit ještě víc. Nech je chvíli v klidu a sleduj, jestli se to nezlepší. Kaktusy jsou odolné, tak se třeba dají do kupy. Ale jakmile začneš vidět další problémy jako hnilobu nebo skvrny, tak bych se začal bát a prozkoumal víc. Jinak s péčí o ně – světlo a teplo jsou klíčový, ale dej pozor na přímý slunce v těch největších vedrech, to je taky může spálit. Tož hodně štěstí!

149 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Marcela Malečková
Marcela Malečková

Takže, kaktusy se kroutí? To se stává, když je mají moc blízko oknu a pak je tam příliš velký teplotní skok. Vím, že kaktusy jsou odolné, ale tohle je fakt stresuje. Doporučil bych je přesunout zpátky na místo, kde byly předtím, dokud se neuchladí. Pokud vidíš deformace, tak to může být znak, že potřebují stabilnější podmínky.

Teplota dělá hodně – pokud se dostanou do moc chladného místa přes noc a pak do tepla, tak si to prostě nesedne. Každý druh může reagovat jinak, takže sleduj, jestli se to zlepší. Důležité je také nekropit moc vodou, když jsou v šoku, ať se nezhoršuje jejich stav.

Zkus jim dát čas a klid. Jestli budeš mít pocit, že se to nezlepšuje, tak můžeš zkusit i trošku měnit polohu nebo prozkoumat další péči. Ale v první řadě bych je vrátil tam, kde se cítily lépe.

140 slov
1.4 minut čtení
28. 10. 2024
Jarmila Dostálová
Jarmila Dostálová
Podobné otázky