Meskalin.cz/Fórum/Jak ochráním kaktusy před náhlým chladem nebo úpalem?

Jak ochráním kaktusy před náhlým chladem nebo úpalem?

Když jsem se rozhodl pěstovat kaktusy, nikdy mě nenapadlo, jak moc mě překvapí počasí a jak citlivé tyto rostlinky mohou být. Mám několik krásných exemplářů a vím, že přechod z tepla do chladu může být pro ně fatální. Jaký je nejlepší způsob, jak je ochránit před náhlým chladem? Četla jsem něco o tom, že se nemají dávat do průvanu nebo na místa, kde může rychle spadnout teplota, ale co dělat, když nastane nečekaný mráz? Měla bych je přenášet dovnitř nebo je nějak zakrývat? A co úpal? Je lepší je chránit před přímým slunečním svitem během letních měsíců? V jakých podmínkách by měly být umístěny, aby se vyhnuly popáleninám? Četla jsem o různých typech stínění, ale nevím, jestli je to nutné pro všechny druhy kaktusů. Jaké jsou vaše zkušenosti s ochranou kaktusů? Jaké techniky fungují nejlépe? A co se týče zimování, jak je to s vlhkostí a teplotou? Budu ráda za jakékoliv rady a tipy, protože si opravdu nechci zničit svou sbírku. Děkuji!

162 slov
1.6 minut čtení
8. 7. 2024
Nikola Dubská
Nikola Dubská

Kaktusy jsou fakt choulostivý potvůrky, když jde o počasí. Když hrozí mráz, doporučuju je prostě vzít a vzít dovnitř, pokud máš tu možnost. Taky se dají zakrýt nějakou bublinkovou fólií nebo starším deklem, ale to není stoprocentní. A co se týče úpalu v létě, jo, určitě je chraň před přímým sluncem, zvlášť pokud je to nově přesazený kaktus nebo máš nějakej citlivější druh. Můžeš zkusit stínit buď nějakou plachtou, nebo je dát na místo, kde budou mít trochu stínu třeba od stromu. Zjisti si, jaký konkrétní druhy máš, některý kaktusy snesou víc slunce než jiný. Zimování? Ideální je držet je v suchu a na chladnějším místě, ale ne úplně mrazivém. Teplota kolem 5-10 stupňů Celsia je většinou ideální. Co se vlhkosti týče, tak radši sucho než moc vlhka, aby ti nezačaly hnít. Takže hlavně pozor na tyhle věci a mělo by to být ok.

144 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2025
Vlastimil Hanzl
Vlastimil Hanzl

Kaktusy a počasí, to je fakt oříšek! Když hrozí chlad, tak je fakt dobrý je přenést dovnitř, hlavně když jsou na okně nebo venku. Můžeš je i zakrýt nějakým netkaným textilií, to pomůže, ale nezapomeň na ventilaci. Jinak co se týče úpalu, tak v létě je lepší je mít na místě, kde nejsou na přímém slunci celý den. Trošku stínění rozhodně neuškodí. Třeba nějakou plachtu nebo síť, co propouští světlo. Každý kaktus je jiný, tak sleduj, jak reagují. A pokud jde o zimování, tak teplota by měla být spíš kolem 10-15°C a vlhkost nízká, aby jim nešlo špatně. Určitě nezapomínej na pravidelnou kontrolu a lehké zalévání. Držím palce s tvojí sbírkou!

111 slov
1.1 minut čtení
18. 7. 2024
Renata Strnadová
Renata Strnadová
Podobné otázky