Meskalin.cz/Fórum/Kolik živin potřebují moje sukulenty, když jsou ještě malé?

Kolik živin potřebují moje sukulenty, když jsou ještě malé?

Slyšel jsem, že pěstování sukulentů je skvělá zábava a že jsou to vlastně docela odolné rostliny, ale mám takovou otázku, která mi vrtá hlavou. Když si pořídím malé sukulenty, jak moc bych se měl zaměřit na živiny? Vím, že většina z nich pochází z pouští a nemají nějaké extrémní požadavky, ale co když jsou malé? Je lepší je hnojit od samého začátku nebo raději počkat, až trochu vyrostou? A pokud ano, jaké hnojivo je pro ně nejlepší? Mám obavy, abych je nepřehnojil nebo naopak nenechal hladovět. Taky jsem slyšel něco o tom, že by se mělo dávat pozor na to, kolik vody jim dáváme, takže jestliže je hnojím, nezapůsobí to nějak negativně na jejich růst? Jaké jsou tedy doporučené dávky živin pro mladé sukulenty? Mám používat tekuté hnojivo nebo spíš nějaké granule? Vím, že každý sukulent může mít trochu jiné potřeby, ale co platí obecně? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože jsem v této oblasti ještě nováčkem a nechci nic pokazit.

163 slov
1.6 minut čtení
25. 2. 2023
Božena Procházková
Božena Procházková

Hele, tak malý sukulenty většinou moc živin nepotřebují. Když jsou menší, tak se doporučuje hnojit až po pár měsících, když už trochu vyrostou a aklimatizujou se. Taky záleží na tom, v čem je máš – pokud mají kvalitní substrát pro sukulenty, tak by měly mít dostatek živin na nějakou dobu. Když už chceš hnojit, tak radši tekuté hnojivo. Je to lepší, protože se dá snadno naředit a víc kontroluješ dávkování. Hlavně dej pozor na to, aby bylo určené pro sukulenty nebo kaktusy, protože ti to sedí nejvíc. A s vodou to chce taky opatrně, hnojivo může zvýšit vstřebávání vody, takže bych to nedělal ve stejný době. Měj na paměti, že přehnojení může být horší než nedostatek živin. Takže klidně začni s nízkou koncentrací a pak sleduj jak rostou. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
7. 10. 2024
Natálie Pražáková
Natálie Pražáková

Sukulenty jsou fakt super, ale co se týče živin, tak to chce trošku cit. Pokud máš malé sukulenty, tak úplně stačí, když je hnojíš jednou za měsíc nebo i méně. Můžeš začít hnojit až po pár týdnech, až se aklimatizují. Vybírej hnojivo určené přímo pro sukulenty – většinou je to tekuté hnojivo s nízkým podílem dusíku. Granule nejsou špatné, ale tekuté se lépe vstřebává a dávkování je jednodušší. Mysli na to, že moc živin může spálit jejich kořeny, takže radši méně než víc. A k vodě – když hnojíš, dej pozor na to, abys je nepřelil. Raději počkej, až substrát pořádně vyschne, než zase zaliješ. Prostě dej pozor a sleduj je, jak reagujou. Časem se naučíš, co jim vyhovuje.

119 slov
1.2 minut čtení
23. 7. 2024
Věra Pražáková
Věra Pražáková
Podobné otázky