Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit kaktusy podle jejich věku?

Jak často hnojit kaktusy podle jejich věku?

Když pěstujete kaktusy, občas se prostě nemůžete ubránit otázce, jak správně pečovat o tyto fascinující rostliny. Hnojivo, to je téma samo o sobě. Jak často byste měli hnojit kaktusy v závislosti na jejich věku? Mám doma několik různých druhů a každý z nich má jinou velikost, takže se mi pořád motají v hlavě otázky ohledně toho, co vlastně potřebují. U mladých kaktusů bych chtěl vědět, zdali je potřeba hnojit častěji, nebo je lepší počkat, až trochu povyrostou. Na druhou stranu mám starší kaktusy, které už jsou docela velké a krásné. Jak se liší potřeby hnojiva v různých fázích jejich života? Měl bych snad použít speciální hnojivo pro mladé rostliny a pak jiný typ pro dospělé? Vím, že příliš mnoho hnojiva může kaktusům ublížit, ale zase nechci, aby zůstaly slabé a nemohly pořádně růst. Je lepší hnojit častěji s menšími dávkami, nebo radši méně často a s většími dávkami? A co období roku – měly by se kaktusy hnojit jinak během léta a zimy? Jaké jsou vaše zkušenosti s hnojením kaktusů podle jejich věku, co byste doporučili? Díky moc!

178 slov
1.8 minut čtení
27. 11. 2022
Bohumil Vobořil
Bohumil Vobořil

Takže, co se týče hnojení kaktusů podle věku, mám pár tipů. Mladé kaktusy jsou víc citlivý na hnojivo, takže je lepší hnojit je míň, třeba jednou za měsíc v létě s slabšími dávkami. A když rostou, tak se jim to bude víc hodit. Starší kaktusy už potřebují větší dávky, takže klidně můžete zkusit hnojit každé 2-3 týdny, ale pořád opatrně. Mějte na paměti, že v zimě radši hnojit přestaňte, protože kaktusy v tu dobu spí. Hnojiva pro mladé a dospělé kaktusy se liší – mladým dejte něco s menším obsahem živin. Takže jo, radši hnojit častěji s menšími dávkami u mladých a u starších klidně víc, ale nezapomeňte na to zimování! Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
2. 2. 2025
Jarmila Dostálová
Jarmila Dostálová

Kaktusy jsou fakt super, ale hnojení je oříšek. Mladé kaktusy obvykle potřebují víc živin, takže je dobrý je hnojit častěji, třeba jednou za měsíc během jejich aktivního růstu na jaře a v létě. Použij slabší hnojivo – takový ředěný roztok, aby to na ně nebylo moc silný. Ty starší kaktusy, co už mají svoje roky, bys měl hnojit méně často, stačí třeba každé 2-3 měsíce. Hlavně v létě, když jsou na vrcholu růstu. Na podzim a v zimě radši vůbec nehnoj, kaktusy si v tu dobu odpočinou. Co se týče hnojiva, něco speciálně pro sukulenty nebo kaktusy by bylo ideální. Pamatuj ale, že méně je víc – příliš mnoho hnojiva může udělat víc škody než užitku. Takže radši slabší dávky častěji než velké dávky zřídka. Hodně štěstí s kaktusama!

129 slov
1.3 minut čtení
5. 1. 2025
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš
Podobné otázky