Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit sukulenty v zimě?

Jak často hnojit sukulenty v zimě?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a kaktusů! Mám dotaz ohledně hnojení těchto krásných rostlin, zejména teď v zimním období. Vím, že sukulenty potřebují během růstové sezóny trochu jinou péči než v zimě, ale zajímalo by mě, jak to je s hnojením. Mám nějaké sukulenty, které jsem si pořídil minulý rok a teď se mi zdá, že začínají být trošku slabé a bledé. Myslíte si, že bych měl i přes zimu používat nějaké hnojivo? A pokud ano, jak často? Slyšel jsem, že některé rostliny by se neměly vůbec hnojit v zimě, protože jsou v klidovém stavu, zatímco jiné mohou potřebovat alespoň trochu živin. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s hnojením sukulentů v zimě? A co třeba frekvence? Co je pro ně nejlepší, aby byly zdravé a krásné? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, jak se o sukulenty staráte v tomto chladném období.

145 slov
1.5 minut čtení
13. 3. 2024
Milada Šindelářová

Hnojení sukulentů v zimě je trochu oříšek. Většina sukulentů je v zimě v klidovém stavu, takže nepotřebují tolik živin jako na jaře a v létě. Já osobně hnojím míň nebo vůbec, protože se mi zdá, že by to mohlo způsobit víc škody než užitku. Když už, tak bych dal slabší koncentraci hnojiva jednou za dva měsíce, ale většinou se tomu vyhýbám. Pokud máš bledé sukulenty, zkus zkontrolovat, jestli nemají málo světla nebo jestli je nezaléváš moc. Chtějí sucho a dobré světlo, jinak chřadnou. Takže shrnuto – v zimě hnojit opatrně a radši míň než víc.

95 slov
1 minut čtení
19. 3. 2024
Viktor Machač

Hnojení sukulentů v zimě je fakt taková šedá zóna. Většinou se doporučuje, aby se hnojilo jen minimálně nebo vůbec, protože většina sukulentů v zimě spí a moc nežerou. Takže pokud tvé rostliny nejsou úplně v pohodě a vypadají bledě, možná bys mohl zkusit nějaké slabé hnojivo, ale fakt opatrně. Třeba jednou za měsíc nebo i méně, podle toho, jak vypadá substrát a jak moc jsou slabé. Pokud máš nějaký speciální tekutý hnojivo pro sukulenty, tak to by bylo ideální. Ale nesmíš zapomínat na to, že přehnojení může být horší než žádné hnojení. Takže jo, lehce a obezřetně – to je asi nejlepší cesta.

103 slov
1 minut čtení
20. 11. 2024
Dana Jahodová
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Sukulenty pro pokročilé pěstitele: Které si vybrat?Objevte vzácné sukulenty pro pokročilé pěstitele a naučte se, jak je úspěšně pěstovat v domácnosti. Tento článek zahrnuje doporučení a tipy na péči.
1000 slov
10 minut čtení
12. 9. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky