Meskalin.cz/Fórum/Jaká je nejlepší půda pro pokročilé sukulenty?

Jaká je nejlepší půda pro pokročilé sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám na vás takovou otázku, která mě trápí už delší dobu. Pěstuju různé druhy sukulentů a teď bych chtěl rozšířit svou sbírku o některé pokročilejší druhy, ale bojím se, že nebudu mít správnou půdu. Mám doma několik klasických kaktusů a sukulentů, ale nikdy jsem se nezamýšlel nad tím, jak moc je důležitá půda pro jejich zdravý růst. Přemýšlím, jestli by měla být více písčitá, nebo jestli je lepší nějaká speciální směs. Slyšel jsem něco o přidávání perlitu nebo štěrku do půdy, ale nevím, jaké poměry by byly ideální. Chci, aby mé rostliny měly dostatečné drenáže a zároveň potřebnou živinovou hodnotu. Mám také obavy ohledně vlhkosti – některé rostliny prý nesnášejí příliš vlhkou půdu, a já nechci riskovat hnilobu kořenů. Jaké máte zkušenosti s různými typy substrátů pro sukulenty? Jakou konkrétní směs používáte a proč? Je nějaká značka, kterou byste doporučili? Rád bych slyšel vaše tipy a rady, abych mohl svým rostlinám dopřát to nejlepší prostředí pro růst!

161 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2022
Martin Hrubý

Půda pro sukulenty je fakt důležitá, to je pravda. Obecně se doporučuje něco, co má dobrou drenáž. Takže určitě zkus směs s pískem, perlitem nebo štěrkem. Třeba 2 díly kaktusové půdy, 1 díl písku a 1 díl perlitu funguje parádně. Vlhkost je fakt problém, takže to nedělej moc hutný, ať kořeny dýchaj. Mám dobré zkušenosti s těmi hotovými směsmi na sukulenty z obchodu, ale sám si to míchám raději. Podívej se po značkách jako třeba Florabest nebo Substral, ale klidně si udělej vlastní mix. Hlavně si dej pozor na zalévání, radši míň než víc. Hodně štěstí s novou sbírkou!

99 slov
1 minut čtení
9. 10. 2022
Lukáš Sládek

Jo, půda je fakt důležitá, zvlášť pro ty pokročilejší sukulenty. Obecně platí, že potřebují hodně dobrý odtok, takže písčitá směs je super. Můžeš zkusit směs s perlitem nebo štěrkem, ideálně tak 50% zeminy a 50% perlitu. Tím zajistíš, že se voda hned neudrží a nebudeš mít problém s hnilobou kořenů. Já osobně používám speciální substrát na kaktusy a sukulenty, co prodávají v zahradnictvích, většinou to je už namíchaný a funguje to skvěle. Jestli chceš zkusit něco DIY, tak přidej i trošku kokosového vlákna pro vzdušnost. A jo, dej pozor na tu vlhkost, to je klíčový – radši zalít míň než víc. Držím palce s tvou sbírkou!

106 slov
1.1 minut čtení
6. 10. 2024
Jakub Starý
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Sukulenty pro pokročilé pěstitele: Které si vybrat?Objevte vzácné sukulenty pro pokročilé pěstitele a naučte se, jak je úspěšně pěstovat v domácnosti. Tento článek zahrnuje doporučení a tipy na péči.
1000 slov
10 minut čtení
12. 9. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky