Meskalin.cz/Fórum/Žluté listy u sukulentů – co s tím?

Žluté listy u sukulentů – co s tím?

Mám doma několik sukulentních rostlin a všimla jsem si, že jedna z nich začala mít žluté listy. Nechápu, co se děje. Před pár týdny vypadala skvěle, zdravě a zeleně, ale teď jsou některé listy úplně žluté až hnědé. Zkoušela jsem ji přesadit, protože jsem si myslela, že by mohla mít málo místa nebo špatnou půdu, ale nic se nezměnilo. Hlavně nevím, jestli je to příznak nějakého onemocnění nebo jestli je to normální stárnutí rostliny. Měla jsem ji i na sluníčku, ale pak jsem si říkala, že možná dostává moc světla a tak jsem ji dala na méně slunné místo. Ale teď nevím, jestli to bylo správné rozhodnutí. Kdybych měla vědět, co ty žluté listy znamenají a jak tomu předejít, bylo by to super. Nevíte někdo, co bych měla sledovat? Jak poznám, jestli ji zalévám moc nebo málo? Četla jsem něco o kořenové hnilobě a to mě děsí. Mohlo by se jí něco takového stát? Třeba by potřebovala víc nebo míň vody? Jak často vlastně zalévat sukulenty? A jak se o ně starat v zimě? Mám strach, že ji ztratím. Někdo radil používat speciální hnojivo, ale nejsem si jistá, jestli je to nutné nebo jestli jí to nepomůže ještě víc uškodit. Omlouvám se za tolik otázek, ale jsem opravdu zmatená a byla bych vděčná za jakoukoliv radu. Děkuju!

217 slov
2.2 minut čtení
2. 5. 2021
Antonín Adamec

Žluté listy u sukulentů jsou většinou známkou nějakého problému. Může to být moc vody nebo málo světla. Pokud jsi ji přesadila a pořád žloutnou, zkus zkontrolovat, jak často zaléváš. Sukulenty potřebují opravdu málo vody, takže pokud je substrát stále mokrý, můžeš mít kořenovou hnilobu. V zimě se zalévá ještě méně, protože rostlina spí. Co se týče světla, většina sukulentů potřebuje hodně jasného světla, ale pozor na přímé slunce, které může listy spálit. Hnojivo není nutné, pokud máš dobrou půdu, ale můžeš zkusit speciální pro sukulenty až na jaře. Pokud nejsi jistá, radši to s vodou nechej víc na sucho než na mokro. Drž palce!

104 slov
1 minut čtení
2. 11. 2021
Renata Vaňková

Žluté listy u sukulentů většinou znamenají nějaký problém, tak to můžeš řešit. Často je to kvůli přemokření, takže zkontroluj, jak často zaléváš. Sukulenty nemají rády vodu, stačí je zalévat jednou za pár týdnů, záleží na počasí a půdě. V zimě to chce ještě míň vody, protože rostlina spí. Co se týče světla, některé sukulenty snesou hodně slunce, ale jiným může být moc a pak chytají žluté listy. Zkus je mít na místě s jasným, ale nepřímým světlem. Hnojení je fajn, ale ne přehánět – stačí jednou za pár měsíců a ideálně použít speciální hnojivo na sukulenty. Kořenová hniloba je fakt problém, tak se dívej na kořeny, pokud jsou černé a měkké, tak je to zlé. Když přestaneš s vodou a dáš ji do suché půdy, měla by se z toho vzpamatovat. Držím palce!

133 slov
1.3 minut čtení
11. 6. 2024
Adam Blažek
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Sukulenty pro pokročilé pěstitele: Které si vybrat?Objevte vzácné sukulenty pro pokročilé pěstitele a naučte se, jak je úspěšně pěstovat v domácnosti. Tento článek zahrnuje doporučení a tipy na péči.
1000 slov
10 minut čtení
12. 9. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky