Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy růst pod LED světlem?

Můžou kaktusy růst pod LED světlem?

Když se zamýšlím nad tím, jak začít s pěstováním kaktusů, narazil jsem na otázku, kterou si teď pokládám čím dál víc. Mám doma několik kaktusů a chtěl bych je pořádně rozvíjet a vidět, jak rostou. Ale pak mě napadlo, co když jim nedávám to správné světlo? Mám LED světla, ale nejsem si jistý, jestli jsou pro kaktusy ta pravá volba. Vím, že kaktusy potřebují hodně slunce a přirozeného světla, ale co když se pokusím použít umělé LED osvětlení? Mohou růst pod takovým světlem? Měla by to být nějaká specifická intenzita nebo barva? Slyšel jsem, že některé LED lampy jsou speciálně navrženy pro rostliny a pomáhají jim v růstu, ale není mi úplně jasné, jestli je to relevantní i pro kaktusy. Měli by mít nějaký speciální režim osvětlení nebo stačí běžné domácí LED žárovky? Jak dlouho bych je měl svítit denně? Je třeba dávat pozor na teplotu, kterou LED světla vyzařují? Představoval jsem si, že by bylo fajn trochu experimentovat a zjistit to na vlastní kůži, ale chci se ujistit, že nedělám něco špatně. Kdo už má zkušenosti s pěstováním kaktusů pod LED světlem? Jaké máte výsledky? Pomůže mi to dosáhnout krásných a zdravých rostlin nebo je lepší držet se klasického slunečního světla? Hlavně bych rád věděl, jestli existují nějaké konkrétní tipy nebo triky, které by mi mohly pomoci při osvětlení kaktusů pomocí LED. Díky moc za všechny rady!

228 slov
2.3 minut čtení
8. 9. 2024
Antonín Král

Jo, kaktusy můžou klidně růst pod LED světlem. Vlastně je to docela populární způsob, jak je pěstovat, hlavně když nemáš dostatek přirozeného slunce. Důležitý je vybrat správnou LED lampu – ideální jsou ty, co mají spektrum pro rostliny. Měly by mít modrou a červenou část spektra, protože to podporuje růst a kvetení.

Intenzita světla hraje taky roli. Kaktusy potřebují hodně světla, takže se snaž, aby byly na místě, kde dostanou minimálně 12-14 hodin denně. Teplota od LED světel obvykle není problém, spíš dávej pozor na to, aby se ti kaktusy nepřehřívaly. Správné umístění lampy může pomoct. Zkus začít s lampou asi 30 cm nad kaktusy a pak ji podle potřeby přizpůsob.

Celkově to chce trošku experimentovat, ale když to uděláš správně, tak bys měl vidět krásný a zdravý rostliny. Takže jo, jdi do toho!

132 slov
1.3 minut čtení
26. 9. 2024
Jindřich Buchta

Jo, kaktusy můžou růst pod LED světlem. Je ale dobrý mít na paměti, že ne všechny LED žárovky jsou stejné. Nejlepší jsou ty speciálně navržený pro rostliny, protože mají správný spektrum světla, co kaktusy potřebujou. Takže pokud máš nějaké rostlinné LED, to by mělo být v pohodě. Jinak, klasický domácí LED by mohly fungovat, ale nemusí být tak efektivní.

Intenzita světla je taky důležitá – kaktusy potřebujou hodně světla, takže se neboj je nasvítit víc než jiné rostliny. Co se týče doby svícení, tak kolem 12-14 hodin denně je fajn, ale pozor na to, aby se ti rostliny nespálily. Teplota od LED by měla být v pohodě, většina z nich nevytváří moc tepla.

Zkus experimentovat a sleduj, jak reagujou. Některý kaktusy můžou potřebovat víc světla než jiný. Klidně si dělej poznámky o tom, co funguje a co ne. Pěstování pod LED může přinést pěkný výsledky, takže určitě to zkuste!

147 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2024
Irena Rybářová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
LED versus fluorescenční osvětlení: Co je nejlepší pro vaše kaktusy?Zjistěte, zda je pro vaše kaktusy lepší LED nebo fluorescenční osvětlení. Porovnejte účinnost obou typů a zjistěte, které světlo podpoří růst vašich s...
1000 slov
10 minut čtení
29. 8. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky