Meskalin.cz/Fórum/Je fluorescenční osvětlení lepší pro mladé kaktusy?

Je fluorescenční osvětlení lepší pro mladé kaktusy?

Zajímalo by mě, jaký má vliv fluorescenční osvětlení na růst mladých kaktusů. Vím, že tyto rostliny potřebují hodně světla, ale nejsem si jistý, jestli je lepší přirozené slunce nebo umělé osvětlení. Moje kaktusy jsou ještě malé a mám obavy, že by mohly trpět nedostatkem světla, pokud je budu mít jen u okna. Slyšel jsem, že fluorescenční lampy dokážou poskytnout rovnoměrné osvětlení a jsou šetrné k rostlinám. Mohlo by to tedy být lepší volba pro mladé kaktusy? Jak dlouho by měly být pod tímto osvětlením a jakou intenzitu bych měl zvolit? A co třeba teplota? Je důležité i to, jak daleko od rostlin budou lampy umístěny? Chci mít jistotu, že dělám všechno správně, abych podpořil jejich zdravý růst a vývoj. Prosím, pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady ohledně pěstování kaktusů při použití fluorescenčního osvětlení, budu vděčný za každou informaci. Myslíte si, že je to vhodná volba pro začínající pěstitele? Děkuji!

149 slov
1.5 minut čtení
11. 1. 2025
Stanislav Hora

Fluorescenční osvětlení může být fakt fajn pro mladé kaktusy, hlavně když je nemáš dostatečně na sluníčku. Ty kaktusy potřebují hodně světla, takže pokud máš okno, ale tam moc slunce není, tak umělé světlo by jim mohlo pomoct. Fluorescenční lampy jsou šetrné a dodávají rovnoměrné osvětlení, což je pro rostliny super.

Doporučuje se svítit tak 12-16 hodin denně, aby měly dost energie na růst. Co se týče intenzity, tak si pořiď spíše ty s vyšším wattovým výkonem, klidně kolem 24-40W pro dobrý efekt. Měly by být tak 15-30 cm nad rostlinama, aby to nebylo moc blízko a nespálily se. A teplota? Kaktusy mají rády teplo, tak udržuj okolní teplotu kolem 20-30°C.

Jako začátečník to zvládneš, jen nezapomeň sledovat, jak reagují – pokud budou vypadat spokojeně a nebudou se vytahovat za světlem, tak jsi na správné cestě!

134 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2025
Viktor Pecka

Fluorescenční osvětlení je fakt fajn pro mladé kaktusy. Kaktusy potřebují hodně světla, a když máš tmavý byt, tak přirozený slunce nemusí stačit. Fluorescentky jsou šetrné, dávají rovnoměrné světlo a moc se nepřehřívají, což je super pro malé rostlinky. Je dobrý mít je zapnutý tak 12-14 hodin denně, aby měly dost času na fotosyntézu. Co se týče intenzity, tak běžný zářivky s teplotou kolem 6500K jsou ideální. Drž lampy tak 10-15 cm nad kaktusy, aby to nebylo moc daleko, ale zase ne příliš blízko, aby se nespálily. A teplota? Kaktusy mají rády teplo, takže jestli máš v místnosti kolem 20-25°C, tak to by mělo být v pohodě. Mladých kaktusů se neboj, fluorescenční osvětlení je skvělá volba pro začátečníky!

117 slov
1.2 minut čtení
11. 12. 2024
Kamila Jandová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
LED versus fluorescenční osvětlení: Co je nejlepší pro vaše kaktusy?Zjistěte, zda je pro vaše kaktusy lepší LED nebo fluorescenční osvětlení. Porovnejte účinnost obou typů a zjistěte, které světlo podpoří růst vašich s...
1000 slov
10 minut čtení
29. 8. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky