Meskalin.cz/Fórum/Jak míchám tekuté hnojivo pro kaktusy s jinými hnojivy?

Jak míchám tekuté hnojivo pro kaktusy s jinými hnojivy?

Mám pár kaktusů a chci se zeptat, jak správně míchat tekuté hnojivo určené speciálně pro kaktusy s nějakými jinými hnojivy. Nedávno jsem slyšel, že je dobré kombinovat různé druhy hnojiv pro lepší výsledky, ale nevím, jak na to. Jaké poměry bych měl dodržovat? Mám doma nějaké univerzální hnojivo a také hnojivo pro sukulenty, tak mě zajímá, jestli třeba mohu použít obojí dohromady nebo to radši nemíchat? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto mícháním? Mám strach, že bych mohl kaktusy spálit nebo je nějak poškodit. Jak často bych měl takovou směs používat? A co se týče dávkování, jak bych měl postupovat? Kdy je nejlepší čas na hnojení – ráno nebo večer? Myslím si, že mi chybí takový ten správný pohled na to, jak to celé funguje. Rád bych měl zdravé kaktusy a pěkně rostly, takže budu vděčný za všechny tipy a triky. Děkuji!

142 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2022
Patrik Horák
Patrik Horák

Míchání tekutého hnojiva pro kaktusy s jinými hnojivy může být fajn, ale chce to opatrnost. Obecně platí, že bys měl dodržovat doporučené dávkování. Pokud máš univerzální hnojivo a hnojivo pro sukulenty, tak je dobrý nápad je smíchat, ale ne v plné síle. Zkus třeba 1/4 doporučené dávky z každého z nich. Kaktusy obvykle nemají rády příliš velkou koncentraci živin.

Hnojení je nejlepší provádět na jaře a v létě, protože tehdy kaktusy rostou nejvíc. Co se týče času, ráno je lepší, aby si to rostliny stihly vstřebat před večerním chladem.

Častost hnojení závisí na druhu kaktusu, ale většinou stačí jednou za měsíc během vegetačního období. Na podzim a zimu bych to omezil nebo úplně vynechal, protože kaktusy odpočívají.

A neboj se, když to uděláš opatrně a v menších dávkách, tak je to většinou v pohodě. Když uvidíš nějaké známky spálení (hnědé špičky), tak prostě na chvíli přestaň hnojit.

144 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Roman Holub
Roman Holub

Míchání tekutého hnojiva pro kaktusy s jinými hnojivy je fajn, ale chce to trošku opatrnosti. Obecně se doporučuje dodržovat doporučené dávkování a poměry, co jsou napsané na obalech. Pokud chceš kombinovat různé hnojiva, tak začni s menší koncentrací. Například, když máš hnojivo pro kaktusy a univerzální, tak můžeš zkusit 1/4 dávky každého, aby jsi zjistil, jak to kaktusy snášejí. Hnojivo pro sukulenty by mělo být docela kompatibilní, takže to můžeš zkusit taky. Kaktusy nemají rády přehnojení, takže míň je někdy víc.

Co se týče frekvence hnojení, tak většinou stačí jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto). Ráno nebo večer – je to celkem jedno, ale já osobně bych to dával radši ráno, aby to mělo čas se vsáknout než přijde večer. Hlavně buď opatrný na to, aby hnojivo nešlo na suché rostliny, jinak bys je mohl spálit. Drž se vždycky na bezpečné straně a sleduj, jak reagují. Pokud uvidíš nějaké známky poškození nebo spálení, tak přestaň hnojit a dej jim pauzu. Tak hodně štěstí s kaktusy!

167 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Alena Coufalová
Alena Coufalová