Meskalin.cz/Fórum/Jaká tekutá hnojiva kombinovat pro sukulenty?

Jaká tekutá hnojiva kombinovat pro sukulenty?

Zajímalo by mě, jaká tekutá hnojiva se hodí pro sukulenty a jestli je možné je kombinovat. Vím, že sukulenty mají svoje specifické potřeby a není úplně jednoduché najít to pravé hnojivo. Zkoušel jsem už pár různých značek, ale rád bych věděl, které hnojivo se doplňuje s jinými, aby rostliny dostaly to nejlepší. Myslím tím, jestli třeba nepoužívat nějaké univerzální hnojivo na kaktusy spolu s něčím jiným, co by podpořilo růst nebo květ. Co třeba poměr různých živin? Jak se to pak odráží na zdraví a vzhledu rostlin? Mám doma několik druhů sukulentů a ne všechny reagují stejně, takže bych chtěl vědět, co je pro ně nejvhodnější. A taky jak často hnojit, když už mám ty správné tekuté hnojiva? Mám pocit, že jsem posledně přehnal a některé rostliny dostaly spíš šok než něco pozitivního. Víte někdo z vlastní zkušenosti, co funguje? Děkuju předem za všechny rady!

145 slov
1.5 minut čtení
25. 2. 2022
Aleš Kalous
Aleš Kalous

Sukulentům obecně vyhovují hnojiva s nižším obsahem dusíku a vyšším poměrem fosforu a draslíku. Můžeš zkusit kombinovat tekuté hnojivo na kaktusy s nějakým univerzálním hnojivem, ale určitě to chce opatrnost. Hlavně s dávkováním! Na začátek bych radil ředění podle doporučení výrobce, a pak se uvidí, jak na to rostliny reagují.

Myslím, že je dobrý nápad zkusit hnojiva, která obsahují mikroprvky, třeba železo nebo mangan – to může podpořit zdravější růst. Co se týká frekvence, tak jednou za měsíc v období vegetace by mohlo stačit, ale dej si pozor, aby si nepřehnal – sukulenty jsou citlivé na přehnojení. Pokud už vidíš nějaký šok, tak klidně dej pauzu a nech je odpočinout.

Každý druh reaguje jinak – zkus si psát poznámky, co funguje na kterém druhu. Takže experimentujte a sledujte, co jim víc vyhovuje!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2023
Michaela Zajícová
Michaela Zajícová

Co se týče hnojiv pro sukulenty, většina lidí doporučuje používat speciální hnojiva určená přímo pro kaktusy a sukulenty. Ta mají obvykle nižší obsah dusíku, což je pro tyhle rostlinky lepší, aby nepřerostly a nezahnívaly. Můžeš zkusit kombinovat hnojivo s vysokým obsahem draslíku, protože ten podporuje květy a celkovou vitalitu. Třeba nějaké tekuté hnojivo s poměrem 1-2-2 nebo 2-5-5 by mohlo fungovat.

Pokud jde o frekvenci hnojení, tak obecně stačí jednou za měsíc během vegetační sezóny (jaro a léto), v zimě spíš vynechat nebo hodně snížit. Určitě se dá hnojivo i naředit víc než je doporučeno, abys nepřehnal. Pokud vidíš, že rostliny reagují špatně, tak je lepší ubrat nebo klidně udělat pauzu. Každý sukulent může reagovat jinak, takže to chce trochu zkoušet.

Někteří pěstitelé používají třeba i organická hnojiva, jako je výluh z kompostu nebo čaj z moči (ale to už je hodně specifické). Důležité je ale sledovat zdraví rostlin – pokud se barva listů mění na žlutou nebo hnědou, může to být známka přehnojení. Takže na to pozor! Hlavně neuspěchej růst a dej jim čas.

175 slov
1.8 minut čtení
23. 10. 2023
František Maleček
František Maleček