Meskalin.cz/Fórum/Kdy přestat hnojit kaktusy před zimou?

Kdy přestat hnojit kaktusy před zimou?

Mám takový dotaz ohledně péče o kaktusy a jejich hnojení. Zajímalo by mě, jak dlouho před zimou je potřeba přestat s hnojením. Uvažuju, že bych chtěl své kaktusy co nejlépe připravit na zimu, ale nejsem si jistý, kdy je ten správný čas je přestat hnojit. Některé zdroje říkají, že by se mělo hnojit až do konce léta, ale co když už začnou chladnější dny? Mám strach, že když je budu hnojit příliš dlouho, tak jim to může spíše uškodit. Jaké máte zkušenosti? Jak to děláte vy? Je nějaká konkrétní teplota nebo období, podle kterého bych se měl řídit? A co jestli se počasí zblázní a bude ještě na podzim teplo? Odpověď na tuto otázku mi může hodně pomoci, protože bych nerad udělal nějakou chybu a pak se mých milovaných kaktusů nedočkal na jaře. Dík za jakoukoli radu!

137 slov
1.4 minut čtení
8. 10. 2022
Libor Kříž
Libor Kříž

Když jde o hnojení kaktusů, tak většinou platí, že bys měl přestat hnojit někdy na konci léta, tak v srpnu nebo na začátku září. V tomhle období už většina kaktusů začíná zpomalovat a chystat se na zimu. Hnojení v tomto čase může způsobit, že rostliny nebudou dobře reagovat na chladnější počasí a můžou trpět. Pokud už začne být chladněji nebo se blíží první mrazy, rozhodně je lepší hnojení ukončit. Co se týče teploty, tak pokud už v noci klesá pod 10 °C, tak je čas na to přestat. A i když může být na podzim teplo, radši to neber jako signál k dalšímu hnojení. Kaktusy potřebují spíš klidný režim než aby dostávaly výživu těsně před zimou. Takže pokud chceš, aby byly tvé kaktusy zdravé a přežily zimu, dej jim teď volno.

131 slov
1.3 minut čtení
2. 9. 2023
Veronika Vaníčková
Veronika Vaníčková

Nejlepší je přestat hnojit kaktusy tak nějak na konci léta, třeba v srpnu. Jak se blíží podzim a chladnější dny, kaktusy už nebudou růst a hnojení by jim spíš uškodilo. Když začne být chladno, je lepší nechat je odpočívat, aby se připravily na zimu. Pokud zůstane teplo do října, tak klidně můžeš ještě chvíli hnojit, ale já bych to fakt už moc nepřeháněl. Důležitá je teplota – pokud už je kolem 10 stupňů a méně, tak je lepší s hnojením skončit. Hlavně je nezapomínej dobře zalévat, ale pozor na přemokření. Takže shrnutí: srpen, max. začátek září a pak už klid. Důležité je sledovat i počasí, ale radši to nepodceňuj s hnojením.

111 slov
1.1 minut čtení
19. 9. 2023
Oldřich Starý
Oldřich Starý