Meskalin.cz/Fórum/Hnojení sukulentů – teplo nebo zima?

Hnojení sukulentů – teplo nebo zima?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s hnojením sukulentů, když se mění počasí. Je lepší hnojit je, když je venku teplé a slunečné počasí, nebo naopak, když je chladněji? Mám doma pár různých druhů, které jsem si pořídil nedávno, a chtěl bych jim dopřát to nejlepší. Slyšel jsem, že sukulenty mají specifické potřeby, co se týče výživy a že by to mohlo ovlivnit jejich zdraví a růst. Zvlášť teď na podzim, kdy se dny zkracují a teploty klesají, mám obavy, jestli je hnojení vhodné. Někdo mi říkal, že hnojení v chladném období může vést k problémům s kořeny nebo dokonce k uhynutí rostliny. Na druhou stranu jsem četl, že teplé měsíce jsou ideální pro aktivní růst sukulentů, což by mohlo znamenat, že by potřebovaly víc živin. Jak to tedy vlastně funguje? Mohli byste mi poradit, kdy je ten nejlepší čas pro hnojení sukulentů? Ještě bych rád věděl, jestli existují nějaké speciální typy hnojiv, které jsou pro sukulenty doporučované v různých ročních obdobích. Děkuju za rady!

166 slov
1.7 minut čtení
2. 1. 2025
Martin Hrdlička
Martin Hrdlička

Hnojení sukulentů je trochu oříšek. Obecně platí, že je lepší hnojit, když jsou rostliny aktivní, což je většinou na jaře a v létě. V teplém počasí se suculenty víc rozrůstají a potřebují živiny. Na podzim a v zimě, když se ochladí a dny se zkracují, většina sukulentů v podstatě přestává růst. Takže hnojení v chladném období není moc dobrý nápad, může to kytkám uškodit a klidně můžou i uhynout. Co se týče hnojiv, kup si nějaký speciálně na sukulenty nebo kaktusy, většinou jsou to tekuté hnojiva s nižším obsahem dusíku – ten může být v zimě problém. Takže shrnuto, hnojit hlavně na jaře a léto a na podzim a v zimě radši nechat být.

114 slov
1.1 minut čtení
7. 2. 2025
Tomáš Havelka
Tomáš Havelka

Hnojení sukulentů je fakt o počasí. V létě, když je teplo a sluníčko svítí, to jde skvěle. Sukulenty jsou aktivní a potřebují živiny na růst. Teď na podzim, když teploty klesají, je lepší hnojit míň nebo vůbec. Můžeš je klidně přihnojit dvakrát za sezónu, maximálně jednou za měsíc v létě. Hnojení v chladnu může poškodit kořeny, jo. Co se týče hnojiv, tak sou speciální pro sukulenty a kaktusy, většinou s nižším obsahem dusíku – ten by měl být spíš vyvážený. Takže radši počkej do jara, než začne růst zase naplno.

90 slov
0.9 minut čtení
1. 2. 2025
Patrik Říha
Patrik Říha