Meskalin.cz/Fórum/Jaký hydroponický systém je nejlepší pro kaktusy?

Jaký hydroponický systém je nejlepší pro kaktusy?

Zajímá mě, jaký hydroponický systém by byl nejlepší pro pěstování kaktusů. Už nějakou dobu se věnuji pěstování sukulentů a chtěl bych vyzkoušet něco nového, ale nejsem si jistý, jaký typ hydroponie by pro kaktusy fungoval nejlépe. Slyšel jsem o různých systémech, jako je NFT nebo aeroponie, ale nevím, co by bylo ideální právě pro tyto rostliny, které mají specifické potřeby co se týče zálivky a živin. Zvlášť mě zajímá, jaké výhody má hydroponie oproti tradičnímu pěstování v půdě pro kaktusy. A také bych rád věděl, zda se dá hydroponie kombinovat s osvětlením nebo jinými technikami, abych dosáhl lepších výsledků. Máte s tím někdo zkušenosti? Jaké jsou vaše tipy a rady? Mám strach, že pokud zvolím špatný systém, tak mi kaktusy uhynou nebo nebudou prospívat tak, jak bych si přál. Rád bych slyšel názory a rady od ostatních pěstitelů.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2024
Barbora Hájková

Hydroponie pro kaktusy může být zajímavá, ale je třeba se zaměřit na to, jakým způsobem je chceš pěstovat. NFT (Nutrient Film Technique) není úplně nejlepší, protože kaktusy nesnáší stálou vlhkost. Spíš bych šel do aeroponie nebo deep water culture. V aeroponii máš kořeny ve vzduchu a dostávají dostatek kyslíku, což je pro kaktusy super. Můžeš použít speciální živiny určené pro sukulenty a kontrolovat pH vody, aby to mělo správné hodnoty. Hydroponie ti dá víc kontroly nad živinami a vodou než tradiční půda, ale musíš dávat pozor na zálivku. Kaktusy potřebují sucho, tak to nepreháněj. Jinak můžeš zapojit LED osvětlení, což je dobrý nápad, jestli nemáš moc slunce. Zkus to a experimentuj, uvidíš, co ti půjde nejlíp.

116 slov
1.2 minut čtení
22. 3. 2024
Jaroslav Moravec

Když chceš pěstovat kaktusy hydroponicky, tak bych doporučil spíš systém jako je krystalizace nebo pasivní hydroponii. Kaktusy nemají rády moc vody, takže NFT (nutrient film technique) nebo aeroponie by mohly být problém, protože tam je hodně vlhkosti a časté zálivky. Systémy s kamenivem nebo perlit se dají dobře adaptovat na jejich potřeby.

Výhoda hydroponie je, že máš větší kontrolu nad živinami a můžeš rychleji reagovat na potřeby rostlin. A jo, určitě zvaž osvětlení, třeba LEDky ti pomůžou, když nebudeš mít dostatek slunce. Kaktusy potřebují hodně světla, jinak ti budou chřadnout.

Pamatuj ale, že hydroponie chce trochu cviku a úpravy, ale jakmile to vychytáš, tak ti kaktusy porostou parádně. Hlavně nezapomínej na vzdušnost substrátu a neťukej to s vodou moc často.

119 slov
1.2 minut čtení
11. 9. 2021
Monika Havelková
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Srovnání hydroponických systémů: Který vybrat pro vaše potřeby?Zjistěte, jaké hydroponické systémy existují, jejich výhody a nevýhody, a který z nich je nejvhodnější pro vaši pěstební strategii.
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky